Japán szénfeldolgozó Magyarországon?

Megvalósítási tanulmányt készít a Japán Energiagazdasági Intézet egy lehetséges tiszta szén projektről, melyet Magyarországon végeznének. A magyar fejlesztési tárca üdvözölné a japán terveket, mert azok nagyban illeszkednek a kormányzat energetikai és munkahely-teremtési elképzeléseihez. A végleges tervek 2014 első negyedévében készülnek el egy többfunkciós szénfeldolgozóról, mely a magyar szénbányászat újraélesztését is jelenthetné.

kép:HJG/indafoto.hu

kép:HJG/indafoto.hu

A Japán Energiagazdasági Intézet (IEEJ) a szigetország energetikai kormányzati szervezeteinek támogatásával megvalósíthatósági tanulmányt készít egy lehetséges magyarországi tiszta szén projektről. A tiszta szén technológiák egyszerre teszik lehetővé a szén és a lignit klímabarát hasznosítását és ipari-vegyipari alkalmazását. A vizsgálat tárgyát képező többfunkciós szénfeldolgozó létrejötte esetén a szénbányászat újraélesztése mellett további vállalatok megtelepedését is elősegítheti, új munkahelyek teremtéséhez járulhat hozzá a borsodi térségben.

hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) energiapolitikai célkitűzéseit támogató IEEJ között az elmúlt időszakban jött létre egy tiszta szén technológiai témájú együttműködés. Ennek eredményeként a japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet (NEDO) szakembereiből álló küldöttség látogatott Magyarországra a magas hatékonyságú szénhasznosítási rendszerek tanulmányozására 2012 őszén. Idén tavasszal a delegáció a borsodi régiót – pl. az Ózd közeli Farkaslyukon lévő mélyművelésű szénbányát – is felkereste.

A japán fél az előzetes értékelések alapján hozott döntést a részletes megvalósíthatósági tanulmány és a konkrét tervek elkészítéséről. A fejlesztési tárca a kölcsönös előnyök mentén támogatja a japán elképzeléseket, mert azok illeszkednek a magyar kormányzat energetikai és munkahely-teremtési célkitűzéseihez. A tervezési időszak várhatóan 2014 első negyedévében zárul le. A felek az eredmények alapján dönthetnek az együttműködés kibővítéséről és a tervek megvalósításáról.
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium