Jó üzlet a szmog Kínában

A védőmaszkok és a légtisztítók piaca is virágzik a szmogtól szenvedő Kínában, miközben a környezeti helyzet a tőzsdei papírokat is befolyásolja.

„Új divat” hódít a kínai nagyvárosok utcáin: minden korábbinál többen hordanak védőmaszkot az ország hetek óta súlyos szmogtól szenvedő vidékein. Sanghajban – bár a pekingihez képest mérsékelt a légszennyezés mértéke – szinte minden utcasarkon árulnak orrot és szájat eltakaró védőmaszkot, ezek ugyanakkor az egyszerűbb fajták. A kisebb porszemcsék kiszűrését is megígérő, drágább maszkokért az internetes áruházakhoz fordulnak a kínaiak. A legnagyobb elektronikus kereskedelmi portál, a taobao.com statisztikái szerint csak a fővárosban naponta mintegy 100 ezer maszkot értékesítenek, az egészséget megóvó „kiegészítőre” az előző hónaphoz képest 5300 százalékkal ugrott meg az internetes áruházban való rákeresések száma. Megnőtt a kereslet a gázálarcok iránt is, mondván, a gézből készült egyszerűbb maszk nem szűri ki a szennyező anyagokat a belélegzett levegőből.

hirdetés

Szintén felkapott árucikk lett az országban a légtisztító berendezés az elmúlt hetekben. A taobao.com statisztikái szerint az előző hónaphoz képest mintegy másfélszeres az érdeklődés a készülékek iránt, a másik nagy e-kereskedelmi oldalon, a 360buy.com-on hatszorosára nőttek az eladások decemberhez képest. A megrendelések elsősorban a nagyvárosokból, így Pekingből, Sanghajból és Kuangcsouból érkeznek – derül ki a cégek statisztikáiból.

A kialakult helyzetből nemcsak a gyártó cégek, de az élelmes befektetők is profitálhatnak. A China Daily napilap szerint a sanghaji és sencseni tőzsdék egészségügyi alindexe látványos erősödést mutat a szmoghelyzet romlása óta. A légszennyezés a tőzsdei elemzők szerint ráadásul nem csupán a felkapottá vált berendezéseket gyártó cégek papírjait hajtja fel a kínai tőzsdéken, de a környezeti alapokba való befektetéseket is fellendítheti, mely akár egész évben jellemző trend lehet. Hosszú távon magas hasznot hozó üzletnek mutatkozik a megújuló energiacégek papírjainak vásárlása, főképp, mivel ezek a vállalatok jelentős központi támogatásra is számíthatnak.

A China Daily egy másik írásában ugyanakkor azt is megemlíti, a lakosságnak nemcsak a vásárlások terén kellene aktivitást mutatnia, hanem fel kellene tennie a kérdést, milyen más módokon tud hozzájárulni a környezeti helyzet javításához.

MTI