Jöjjön létre egy pénzügyi alap a fűtött otthonokért!

Az MSZP ismét pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi a fűtött otthonokért – mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán közölte, az alap azokon az embereken segítene, akik nem tudják fűteni az otthonukat. Elsősorban azokat támogatnák, akik szénnel, fával, brikettel tüzelnek, de lehetőség lenne arra is, hogy az elmaradt közüzemi számlák kiegyenlítésére használják fel a támogatást az arra rászorulók – fejtette ki.

    Hozzátette: az MSZP hét éve hívja fel a figyelmet a problémára, ezen idő alatt egy kisebb falunyi ember fagyott meg, illetve hűlt ki a lakásában.

hirdetés

Ismertetése szerint az alapot az állami tulajdonú energetikai cégek adózott eredményének ötven százalékából töltenék fel, ez akár tízmilliárd forint is lehet.
Lukács Zoltán közölte, a pénz elosztását az önkormányzatokra bíznák.
Az ellenzéki politikus azt mondta, a Központi Statisztikai Hivatal szerint is egyre növekszik azoknak az embereknek a száma, akik nem tudják a közüzemi számláikat fizetni. 22 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel a családok és százezer olyan lakás van, amelyből kikötötték a gázt – tette hozzá.
Szerinte a szociális tűzifaprogram „szépségtapasz” lehetne a problémára, de az a gond, hogy tűzifahiány és nem jut el megfelelő mennyiségű tűzifa a rászorulókhoz. Megjegyezte, idén tíz százalékkal nőtt a tűzifa ára.

energiaoldal.hu – MTI