Jól jöhet a szigorítás a szigetelőanyag-gyártóknak

Jövőre szigorodnak ugyan az épületekkel szembeni hőtechnikai követelmények, de ezeknek 2018-ig csak az uniós, illetve az államilag támogatott pályázatokon kell megfelelni, így csak e pályázatok kiírásával növekedhet a hőszigetelő anyagok forgalma – mondta Kruchina Sándor, az Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft. marketing vezetője az MTI-nek.

Az épületeknél betartandó hőtechnikai előírások Magyarországon 2006 óta változatlanok, holott a legtöbb uniós országban 5 évente szigorodnak. Miután az uniós előírások szerint 2018 utolsó napjától az új – és támogatással felújított – középületek, míg 2020 utolsó napjától az új és felújított lakóépületek is csak közel nulla energiaigényűek lehetnek, így addigra el kell érni a szabályozásban ezeket az értékeket.

kép: austrotherm.hu

kép: austrotherm.hu

Az első változás jövő év elején lép hatályba: uniós, illetve hazai költségvetési támogatás csak akkor jár, ha ennek megfelel az épület.

Mindenki másra 2018-tól kötelező ez az előírás – ismertette a változást Kruchina Sándor.

hirdetés

A második lépcső a már említett közel nulla energiaigény elérése, az ismertetett határidőkkel – tette hozzá a marketing vezető.

A gyakorlatban a változás az, hogy az épületek homlokzatára jövő év elejétől legalább dupla olyan vastag hőszigetelést kell ragasztani, mint eddig.

Arra a kérdésre, hogy akkor a piac is dupla annyi hőszigetelő anyagot igényel, szkeptikus választ adott Kruchina Sándor. Az Austrotherm úgy kalkulál, hogy az eladott termékek – négyzetméterben mért – mennyisége tovább csökken, viszont a megnövelt vastagság miatt a térfogatban mért mennyiség nem változik jövőre. Növekedés majd csak a hőszigetelési pályázatok kiírása után várható – tette hozzá.

A céginformáció adatai szerint az Austrotherm Kft. nettó árbevétele a 2012-es 5,4 milliárd forintról tavaly 5,6 milliárdra nőtt. A szokásos vállalkozói eredmény – ugyanebben a két évben – 124 illetve 131 millió forint volt. Az adózott eredmény pedig 103 illetve 108 millió forintot tett ki. A tavalyi árbevételt és nyereséget szeretnék megtartani idén is – mondta Kruchina Sándor.

MTI

Vélemény, hozzászólás?