Jön a Formula-E

A Nemzetközi Automobil Szövetség tegnap hivatalosan is bejelentette: 2014-ben indul a Formula-E, azaz a kizárólag elektromos energiát használó formula autók versenysorozata.

A Formula-E autókat 2013-ban már bemutatják és tesztelik, a bajnokság pedig 2014-ben indul, a tervek szerint 10 csapat 20 versenyzőjével. A versenyek helyszínéül világvárosok központjai szolgálnak majd. Albert herceg máris áldását adta, hogy elektromos versenyautók száguldozzanak Monaco utcáin, de a listán szerepel Hong Kong, Sydney, Fokváros, Moszkva, Mexikó City és Los Angeles is. A versenynaptár még nem hivatalos, de arról már a múlt pénteken megállapodtak, hogy a nyitóverseny helyszíne Rio de Janeiro lesz.

kép: fia.com

hirdetés

Jean Todt, az FIA elnöke: „Szeretnék köszönetet mondani minden érintettnek. Ez az új versenysorozat, mely városok központjában lesz majd jelen, bizonyosan vonzani fog egy újfajta közönséget. Örömünkre szolgál, hogy sikerült megegyeznünk a Formula E Holdings-al (FEH), akiknek nagyon nagy tapasztalatuk van már a motorsportban. Ez a sorozat nagyon látványos és szórakoztató lesz, és egyben egy jó lehetőség, hogy megosszuk az FIA célkitűzéseit, melyek a tiszta energia, a mobilitás és a fenntarthatóság, egy szélesebb és fiatalabb közönség számára.”

Alejandro Agag, a FEH vezérigazgatója: „Nagyon elégedettek vagyunk az FIA-val elért megállapodással. Látjuk mindebben azt a lehetőséget, hogy egy új, izgalmas, látványos versenyt hozzunk létre a jövőbe tekintve, a tiszta energia és a fenntarthatóság mellett. Reméljük, hogy ez a bajnokság lesz a kerete az elektromos autókkal kapcsolatos kutatásoknak és fejlesztéseknek, hiszen az elektromos autó lesz a jövő városainak legfontosabb eleme.”

forrás: formula.hu

Vélemény, hozzászólás?