Jön a nyár, takarékoskodjunk az energiával!

A meteorológiai nyár közeledtével érdemes meglévő klímaberendezésünket átvizsgáltatnunk, új készülék vásárlása esetén pedig a kisebb energiafogyasztásút választanunk – figyelmeztet a Legyen Ön is tudatos energiafogyasztó! kampány keretében a hat hazai energiaszolgáltató. A MAVIR adatai alapján ugyanis a tavalyi év egyik legmelegebb napján 6343 megawattal megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord, ezzel szorosan megközelítve a téli fogyasztás csúcsát.

A klímaberendezések helytelen használata ártalmas lehet egészségünkre, miközben a készülékek nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátásukkal fokozzák az üvegházhatást is. Némi odafigyeléssel azonban optimalizálhatjuk irodánk vagy lakásunk hűtését, ezzel pedig tudatos energiafogyasztóként óvhatjuk környezetünket és pénztárcánkat is.

hirdetés
kép: Albi/indafoto.hu

kép: Albi/indafoto.hu

A felhasznált energia és a beállított-, valamint a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fent, tehát minél nagyobb különbséget állítunk be, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk. Az optimális hőmérséklet eltérés 6-8 fok, az ideális benti hőmérséklet 22-25 fok.

Idő kell ahhoz, hogy a falak lehűljenek, ezért tervezzük meg előre a lakás vagy iroda lehűtésének folyamatát. A helyiségben tartózkodók időbeosztásának figyelembe vételével gondoljuk végig a nap elején, hogy miként hűtjük le azt. Egész napos távollét esetén ne hagyjuk bekapcsolva a berendezést, extrém meleg esetén pedig egészítsük ki a klíma hatékonyságát ventilátor használatával is.

forrás: energiainfo.hu