Jövőre újabb hárommilliárd forintból korszerűsíthetik a társasházak a távfűtési rendszereiket

A tavalyihoz hasonlóan márciustól újra pályázhatnak, összesen 3 milliárd forintos keretösszegben a társasházak és lakásszövetkezetek a távfűtési rendszerek korszerűsítésére, a szabályazhatóságot lehetővé tévő berendezésekre, de akár radiátorcserére is – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár kifejtette: a tavaly indult programon keresztül 26 300 lakást értek el, és jövőre további 25-30 ezer ingatlan fűtési rendszerének korszerűsítését tervezik az 50 százalékos önrészt igénylő támogatással. Magyarországon tavaly nyáron, még az első program indulása előtt nagyjából 200 ezer korszerűtlen távfűtéses rendszerű lakást tartottak számon – jegyezte meg.

hirdetés

Az egy lakásra igényelhető támogatási összeg 400 ezer forint, társasházak esetében pedig a limit 75 millió forint – ismertette az államtitkár.

A minisztérium azt várja a programtól, hogy 18 millió kilowattóra energiamegtakarítást eredményezzen és 4000 tonnával csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást.
A tavasztól elérhető keretre kimerülésig lehet pályázni – mondta Kaderják Péter, utalva arra, hogy a legutóbbi pályázat kerete 5 hónap alatt fogyott el.

energiaoldal.hu – MTI