Kamionnyi hazugsággal kampányolnak az atomerőműért

Az LMP tiltakozik a paksi atomerőmű tervezett bővítése ellen és félrevezetőnek tartja a társaság kampányát – mondta az MTI-nek Csiba Katalin szóvivő.

A politikus, aki később a paksi atomerőmű VIII. kerületben lévő tájékoztató kamionja mellett tartott sajtótájékoztatót, azt mondta az MTI-nek “szélsőségesen manipulatívnak” és a lakosságot egyoldalúan tájékoztató információforrásnak tartják a járművet. Szavai szerint a “marketingkamion” információi csúsztatásokkal és elhallgatásokkal vannak tele. A szóvivő ezek közé sorolta azt az állítást, amelyik szerint húsz százalékkal drágulna az áram ára, ha a paksi atomerőművet leállítanák. Szavai szerint a valóság viszont az, hogy akkor nőne a jelenlegi fölé húsz-harminc százalékkal az áram árszintje, ha megépítenének a két új paksi blokkot.

kép: lehetmas.hu

Megjegyezte, hogy a nukleáris energiát tiszta energiaként igyekeznek bemutatni, miközben “elegánsan átlépnek afölött”, hogy a fűtőelemek nem megújuló forrásokból származnak, azokat csak importból lehet beszerezni, használat utáni tárolásuk pedig az egyik legsúlyosabb környezeti probléma.

hirdetés

Csiba Katalin egyúttal azt is kijelentette, hogy már minden olyan szakértő, aki nem közvetlenül “a kormány és környékének ellátórendszeréből szerzi a hasznát”, egyértelműen kimondja,Magyarország számára nem az atomenergia jelenti a megoldást. Hangsúlyozta, hogy a paksi erőmű bővítése 3000 milliárd forintba kerülne, ami “teljesen világos, hogy a magyar költségvetésből nem megoldható”. Egyúttal felhívta a figyelmet: a kormány viszont nem válaszol azokra a kérdésekre, hogy milyen forrásokból, milyen befektetői kör segítségével szeretné finanszírozni a beruházást.

A szóvivő hozzátette, hogy a 12,4 milliárd forintos Lévai-projekt mégis a bővítés tervezését és előkészítését célozta meg, annak ellenére, hogy a “terv köztudottan nem megvalósítható”. Hangsúlyozta, hogy a projekt 35 százaléka kommunikációs költség, amivel “elképesztő mennyiségű pénzt dobnak ki az ablakon”.

Csiba Katalin úgy fogalmazott, hogy “ilyen háttérrel könnyű azt mondani, hogy a pártoknak nincsen szükségük állami finanszírozásra, amikor az látni, hogy a Lévai-projektben részt vevő cégek javarészt Fidesz közeliek”.

forrás: LMP/MTI

Vélemény, hozzászólás?