Kantonban az emberek tüdeje már negyvenes éveikben befeketedik

Kanton városában az emberek tüdeje már negyvenes éveikben befeketedik, Pekingben az elmúlt évtizedben 60 százalékkal nőtt a tüdőrákos megbetegedések száma – jegyezte meg egy neves kínai tüdőspecialista. Egy nap a szabadban Kantonban annyi, mintha valaki 25 szál magas kátránytartalmú cigarettát szívott volna el, a fővárosban ugyanez 21 szálnak felel meg.

kép: ildikoo/indafoto.hu

kép: ildikoo/indafoto.hu

Csung Nan-san, akit a youth.cn internetes hírportál idéz, egy tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a levegőben található 2,5 mikron nagyságú (PM2,5), vagy annál kisebb finom porszemcsék jelentik a legnagyobb kockázatot az emberi egészségre és tüdőrákot okozhatnak. Egyúttal igyekezett eloszlatni azt a tévhitet, hogy azok, akik már hozzászoktak a szennyezett levegőhöz, „immunisakká” válnak.

– Ezek a kis részecskék kéndioxidot, de még vírust is tartalmazhatnak, amikor bejutnak a tüdőbe és onnan soha nem távoznak – figyelmeztetett Csung. Megerősítette, hogy veszélyt jelentenek a légzőszervekre, a szív- és érrendszerre, az endokrin rendszerre, valamint az idegrendszerre.

hirdetés

Csung szerint szemléletváltásra van szükség. „Beszéljünk egyenesen. A GDP növelése a fontosabb, vagy az emberek egészsége?” – jegyezte meg. Úgy vélte, a vezetők teljesítményének értékelésében, a minősítésükben a kormánynak fontos szempontként kellene érvényesítenie a környezetszennyezés elhárításában végzett tevékenységüket.

A szakember álláspontja szerint a levegőszennyezés ellen van megoldás. „A brit kormánynak 30 évébe került annak idején, úgy gondolom, ha elég eltökéltek vagyunk, a kínai helyzet 10 év alatt megoldható” – fogalmazott.

Pekingben január 1. és január 28. között 23 szmogos napot regisztráltak, körülbelül tízzel többet, mint az elmúlt tíz év átlagában és a legtöbbet 1954 óta. Országosan 1961 óta nem volt ilyen hosszan tartó szmogos idő egyetlen hónapban.

Egy felmérés szerint, amelyet a Hszinmin magazinban közöltek korábban, a 15 milliós lakosságú dél-kínai Kantonban a legrosszabb a helyzet. Ott egy nap a szabadban annyi, mint ha valaki 25 szál magas kátránytartalmú cigarettát szívott volna el, míg a fővárosban ugyanez 21 szálnak felel meg. A sanghajiak és a nankingiak levegője körülbelül napi fél csomaggal egyenértékű.

MTI