Kár volt szólni: véletlenül a másik gépet oltották el a kínai tűzoltók…

Tüzet jelentett az Air China légitársaság személyszállító repülőgépe a délkelet-kínai Fucsou légikikötőjében, ám a helyszínre riasztott tűzoltók tévedésből egy másik, közelben várakozó gép testét és hajtóművét fújták tele habbal – számolt be a Shanghai Daily című napilap pénteki számában.

A történtek következtében másfél órán át szünetelt a légi forgalom a fucsoui reptéren. Az első beszámolók szerint a helyi Fuzhou Airlines légitársaság közelben várakozó gépének kapitánya úgy látta, hogy a CA 1822-es pekingi járat Boeing 737-esének jobb oldali hajtóműve lángra kapott a kifutópályán, még felszállás előtt.

kép: toutiao.com

kép: toutiao.com

Éber kollégája értesítése nyomán az Air China-gép kapitánya leállította a hajtóműveket és tűzoltókat hívott a helyszínre.

Két percen belül nyolc, fecskendős-létrás jármű vette körbe a Fuzhou Airlines gépét, a tűzoltók pedig azonnal ontani kezdték rá a habot. Mire a tévedésükre felhívták a figyelmüket, a gépet teljesen beborították habbal. Ezután már nem volt mit tenni, le kellett zárni a repülőteret.

hirdetés
kép: toutiao.com

kép: toutiao.com

A Santung tartományi Csinanba készülő, behabozott gép utasainak el kellett hagyniuk a repülőt, számukra szállodai elhelyezést biztosítottak. További 12 járat a tervezetthez képest több órás késéssel indult. A habba burkolt Boeinget lemosták, majd átesett a gyártó ellenőrzésén, ami nélkülözhetetlen volt ismételt üzembe helyezéséhez.

Fuzhou Airlines Boeing 737-800 kép: Philippa Beaudot/wikipedia

Fuzhou Airlines Boeing 737-800 kép: Philippa Beaudot/wikipedia

Utóbb az is kiderült, hogy az Air China Boeing 737-esének hajtóművében valójában nem keletkezett tűz, csupán szikrákat bocsátott ki, ami normális körülmények között is előfordul, és nem jelent veszélyt az utazás biztonságára – közölte az Air China.

energiaoldal.hu – MTI