Kert a lakótelepen (videó)

Az ország első közterületi közösségi kertjét az Irányi és a Bem utca sarkán található, Kispesten. A kertet a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre az önkormányzat: az összefogást mintaprogramnak szánják más közösségek, kerületek, városok számára is.

A zöldterület megnyugtató látványán túl az ilyen kertnek közösségteremtő, közösségmegtartó szerepük van, jó hatással vannak az egészségre, megóvnak az elmagányosodástól. A közösségi kert lehetőséget ad az öngondoskodásra és az önellátásra, elősegíti a környezeti nevelést is. Különösen fontosak panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, viszont néhány perc alatt a kiskertben lehet lenni, és akár az ablakból is rálátni a veteményesre.

 

kép: tarnairichard.fidesz.hu

hirdetés

Az Első Kis-Pesti Kertben a huszonhat, mintegy 5m2-es ágyás között vannak hagyományos, kiemelt, és lesznek mobil ágyások is. Van egy közös használatú rész a fűszer- és gyógynövényeknek, terveznek pihenőhelyet, van kerti csap, a szomszédos családi ház ereszrendszere két esővízgyűjtő ciszternába fogja vezetni a vizet, a kert kerítése mentén komposztálókat helyeztek el a zöldhulladéknak. A kertet körbekerítették, és a környezetét is rendezték kiemelt évelőágyással, fogadótér kialakításával, faültetéssel, füvesítéssel. A kertet a használókkal egyeztetett időpontban bárki meglátogathatja – egyébként zárva lesz. A közösségi kert működését, a terület használatát, mindezek jogi hátterét az önkormányzat és az egyesület közösen dolgozták ki. A kispesti közterületi közösségi kert mintaprogramként szolgálhat más kerületek, települések számára is.

Az alábbi videó fél éven át követi az Első Kis-Pesti Kert kialakulását, az első kapavágásoktól az első betakarításig.forrás: MTI/tudatosvasarlo.hu

Vélemény, hozzászólás?