Kert a városban: bemutatkozott a bloggerek Piknikkertje

Négy népszerű blogger, gasztro- és életmódszakértő mutatta be közös veteményeskertjét a Corvinus Egyetem Arborétumának biokertjében. A Piknikkert a friss növényi alapanyagok értékeire hívja fel a figyelmet, a közreműködők a lehető legtöbbféle módon szeretnék feldolgozni és élvezettel elfogyasztani mindazt, ami az ágyásokban nő. A kertben helyet kapott a repce és a napraforgó is, hogy az érdeklődők újra megismerkedhessenek a margarinok gyártásánál használt növényi olajok értékeivel is.

Közös Piknikkerthez társult Bezselics Ildikó, a Két cica konyhája, és Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? bloggere Jókuti Andrással, a Világevővel, és Csonka Zsolttal, a Butcher’s Kitchen séfjével,hogy a városban is átélhessék a saját veteményeskert örömét.A Corvinus Arborétum Biokertjében találtak helyet és készséges partnert a kert gondozásához. Ötletüket felkarolta az Unilever, így kertjükbe olyan olajnövényekből is telepítettek, amelyek a margarin természetes alapanyagait adják.

kép: facebook.com/hogyanlegyekjono

kép: facebook.com/hogyanlegyekjono

Biokerti praktikák: mulcs, komposzt, növénytársítások

A Piknikkert a Budapesti Corvinus Egyetem Arborétumában, a 2000 óta, oktatókertként működő biokertben található, amely az ökológiai gazdálkodás és biokertészet alapjain működik. Mulcsolás nyújtvédelmet a víz, a szél, a talajelmosódás, a gyomok és a párolgás ellen, miközben biztosítja a tápanyag-utánpótlást is. A kertben komposztálnak, nem használnak műtrágyát. A növényvédelem is vegyszermentes, elsősorban a növénytársítás eszközeivel él: a betelepített fűszernövények (zsálya, menta, bazsalikom, tárkony) védőnövényként is funkcionálnak.

A Piknikkert időszakosan változó állománya a bloggerek terveihez igazodik majd, az azonban biztos, hogy az árnyékosabb részeken lesz a saláta, hagyma, hónapos retek, a melegebb, naposabb részeken pedig a paprika, paradicsom, és az ehető virágok helye. A vetemény szélén a margarin készítése szempontjából legfontosabb olajnövény, a repce növekszik.

Ismerkedés a repcével: az olajnövényektől a margarinig

Az inkább szántóföldi növényként ismert repcét Divéky-Ertsey Anna, a Budapesti Corvinus Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékének adjunktusa mutatta be. A repce fontos előnye, hogynagy gyökérzettel rendelkezik, szervesanyag tartalma magas, sokáig virágzik, jelenléte így más növények számára is segíti a beporzást. Rövid vetésforgója miatt gazdaságosan termelhető.Bár hazánkban azéghajlati adottságok miatt az őszi káposztarepce termesztése elterjedt, a Piknikkertben található repce tavaszi vetésű, a bemutató éppen a virágzás előtti állapotban találta.

Somogyi László,a Budapesti Corvinus Egyetem Gabona- és Iparinövény Technológiai Tanszékének egyetemi docense a képet arepceolaj bemutatásával egészítette ki.Az élelmiszeripar sokféleképpen használja a repceolajat, a világon ezért évente 12-13 millió tonnát termelnek belőle. Élettani szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, kiegyensúlyozott esszenciális zsírsavakból áll össze, jelentős például az omega 3 zsírsavtartalma. A benne található növényi szterinekis kedvezőek, és E vitaminban is gazdag.

hirdetés

Somogyi László röviden ismertette a margarinok alapanyagait és gyártási folyamatát is. A margarin lágy növényi olajaihoz (repce, napraforgó, len, kukorica) a megfelelő állag eléréséértnövényi zsírok (kókusz, pálma) társulnak. Hogy ezek a vízzelelkeveredjenek, emulziót alkossanak, emulgeálószerre van szükség (ami általában lecitin), az ízek alakításához pedig tejanyagokra (tejpor, savópor, írópor).A forgalomba kerülő termékekbe minimális mennyiségű színező anyag, étkezési sav, aroma, és esetleg az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan tartósítók kerülnek.

A margarin gyártásáról fontos tudni, hogya vajgyártáshoz hasonlóan kizárólag fizikai módszerekkel, a margarin esetében az összekevert alapanyagok gondos, lassú hűtésével történik..A gyártás során nem alkalmaznak olyan magas hőmérsékletet, ami az értékes anyagok bomlását eredményezné. A minőségi margarinoksok éve nem tartalmaznak részlegesen hidrogénezett növényi olajokat.

A Piknikkert örömei

A Piknikkert terményeihez más és más irányból közelít a négy gasztroszakember, akik a friss alapanyagok rengeteg hasznosítási lehetőségét teszik majd próbára.

Bezselics Ildikó (Két cica konyhája) a kerti zöldségek és zöldfűszerek sokféle felhasználását tervezi: margarinnal szendvicskrémeket, „fűszermargarint” készít, de dipeket, mártogatósokat is tervez zöldfűszerek, zöld leveles növények, például spenót vagy mángold felhasználásával. Pácolt zöldségből „steakek”, burgerekis készülnek majd salátákhoz vagy a szendvicsek mellé tökfélékből – padlizsánból, cukkiniből, spárgatökből. A kert különleges desszertekhez is kínál alapanyagot – torta, palacsinta, vagy muffin is készülhet a gyökérzöldségekből.

Jókuti András (Világevő) a kert kapcsán arról számolt be, ahogyan a világ csúcséttermeiben a friss, szezonális zöldségek kiszorítják a távolról beutaztatott alapanyagokat. Neves séfek saját kertek művelésébe kezdenek, elfelejtett alapanyagokat kutatnak fel, esetleg gyűjtögetni indulnak az erdőbe. A köret domináns szerepet kaphat a menüben, sőt, egy hagyma akár komplett fogás is lehetegy drága és elegáns étteremben. András a Piknikkertben kedvenc külföldi gasztrofinomságait alkotja majd meg a kert terményeiből –quiche-eket, pestókat, pintxókat, baszk különlegességeket.

Takács Nóra (Hogyan legyek jó nő?)a virágokat eddig elsősorban kozmetikumok összetevőiként és dekorációként szerette, most a Piknikkertbenaz ehető virágok gasztrokalandjára készül. Túl a saláták, szendvicsek színesítésén (árvácskával, ibolyával), szeretné kipróbálni őket süteményekbe sütve,habokba, krémekbekeverve, virágos palacsintatésztaként, de dzsem, szörp, fagylalt, vagy izgalmas hűsítő italok formájában is.

A Piknikkert gazdái nem mondanak le a minőségi húsokról sem. Csonka Zsolt, a Butcher’s Kitchen séfje a kertből származó fűszerekkel pácolja majd sousvide-olt húsait, pályafutása során először például levendulával is. Zsolt a sajátbisztrója környezetében is városi kertet szeretne, hogy a „friss zöldség és fűszer itt és most” örömét vendégei is megérezhessék.

A Piknikkert a nyár folyamán szolgálja ki a bloggerek igényeit, évadzáró eseményére, egy közös piknikre pedig a tervek szerint szeptember 3-án kerül sor.

MTI – OPH

Kapcsolódó cikkek
Legionárius betegséget okozó baktérium a komposztban!

Komposzttal való munkavégzés által is fertőzhet a legionella baktérium - figyelmeztetnek brit szakemberek. A szigetországban az elmúlt években egy ember Elolvasom

Takarékos és zöld tippek a kertben

Néhány ötlet, hogy takarékoskodhatunk, illetve milyen környezetbarát trükköket vethetünk be a kertünkben. Víztakarékosság a kertben Füvesítéskor válasszunk szárazságtűrő fűfajtákat vagy Elolvasom

Szabadtéri garnitúra raklapból

Most már tényleg itt a szép idő! Akár egy jó kis grillezés is jöhet a hétvégén. De mi van, ha Elolvasom

Virágos kerti pad lépésről-lépésre

Ha a természet hangjait hallgatná a napsütésben, vagy a csillagokat számolná éjjel, ez a virágos kerti pad a legtökéletesebb „menedék”. Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?