Két forinttal nő szerdán az üzemanyagok ára

Nő az üzemanyagok ára – értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. Így a benzin országos átlagos ára 412, a gázolajé 416 forint lesz a hét közepétől. A múlt héten nem változtak az üzemanyagárak, azt megelőzően is csak a gázolajé változott, két forinttal csökkent. A legdrágább benzinkutakon 445 forint a benzin ára, 439 forint a gázolajé.

kép: ms bakter/indafoto.hu

kép: ms bakter/indafoto.hu

Az olaj ára a múlt héten lényegében nem változott, a késztermékek – a benzin és a gázolaj – ára is nagyjából változatlan volt dollárban számolva. A forint árfolyama is csupán egészen kis mértékben gyengült a dollárral szemben, így elemzők szerint akár maradhatott is volna a múlt heti árszint, a Mol azonban – igaz, csekély mértékű – emelés mellett döntött. Tény: még ha kis mértékben is, de az utóbbi hetekben folyamatosan gyengült a hazai fizetőeszköz árfolyama a dollárral szemben.

A heti piaci folyamatok még hozhatnak árváltozást: február óta a Mol hetente kétszer dönt árváltozásról, így lehetséges, hogy pénteken is módosulnak az árak.

hirdetés

Bioetanolt (E85) 345 forintos átlagos áron tankolhatunk. Az autógáz (LPG) átlagos ára 235 forint, és a legdrágább töltőállomásokon már 300 frint felett van a literenkéti ára.

A legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások árait szemlézve, a holtankoljak.hu adatbázisa alapján a benzin esetében 48, a gázolaj esetében 39 forint az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább literenkénti árak között, míg a legolcsóbb és legdrágább E85-árak esetében 51, LPG-nél pedig 71 forint a különbség.

A benzin átlagára ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.

OrientPress Hírügynökség