Kétszeresére gyorsult a gáz betárolása

Csaknem kétszer annyi gáz érkezett vasárnap a magyar földgáztárolókba, mint csütörtökön – derült ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból. Csütörtökön még csupán mintegy 9,5 millió köbmétert tároltak be a négy, E.On-tól megvásárolt létesítménybe, míg egy nappal később ez a szám 14,5 millió köbméterre emelkedett. Szombaton és vasárnap ehhez képest csaknem 20 millió köbméter fűtőanyagot helyeztek el a tárolókban – írja a Napi Gazdaság.
Mint ismert, a hazai nagynyomású gázvezetékeket felügyelő FGSZ Földgázszállító Zrt. pénteken azt közölte, csütörtökön leállt a Magyarország felől Ukrajnába tartó gázszállítás.

Ennek okáról azt mondta a cég, hogy a kereskedők részéről jelentős mértékben megnőtt az importigény, emiatt pedig a magyar–ukrán határon a gázcsomópont kapcsolását át kellett alakítani úgy, hogy ott valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.

hirdetés

Korábban a magyar és az orosz fél miniszteri szinten tárgyalt arról, hogy körülbelül 500 millió köbméter orosz gáz érkezne a magyarországi tárolókba, hogy biztosítani tudják az európai fogyasztók ellátását, ha a téli időszakban fennakadás mutatkozna az Ukrajnán keresztül érkező szállításokban. A betárolásban most tapasztalt hirtelen növekedés így történhetett emiatt, ám ezt egyelőre nem erősítették meg, és ennek nyoma jelenleg nem látszik a nyilvánosan elérhető lekötött tárolói kapacitások mértékében sem.

Az ugyanakkor biztos, hogy az MVM egy a nyár során hozott döntéssel 2 milliárd köbméter körüli szintre kívánta növelni a fűtési szezon előtt a tárolt gázkészleteit. Vasárnap már nagyon közel járt ehhez az értékhez, mivel a négy tárolóban 1,99 milliárd köbméter fűtőanyag állt rendelkezésre – ez egyébként 47,7 százalékos töltöttséget jelent. A betárolási időszak viszont szeptember 30-án hivatalosan véget ér, innentől kezdve már csak korlátozottabb mértékben lehet fűtőanyagot juttatni a föld alatti egységekbe.

OPH

Vélemény, hozzászólás?