Kevesebb a fémlopás, bevált a törvény?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a közszolgáltató társaságok adatai alapján fél év után látható, hogy jól működött a tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer: csökkent a fémlopások száma, és átláthatóbb lett a fémkereskedelmi szektor – erről az NGM és a MÁV tájékoztatott közös közleményben.

A tavaly november óta hatályos törvény rendelkezései alapján szigorúbbak lettek az ellenőrzések, nőtt a bírságok összege, valamint javult a hatóságok közötti együttműködés. A fémkereskedelmi engedély megszerzése is nehezebb lett – írták.

Kábellopás. kép: Mumeen '80/indafoto.hu

Kábellopás. kép: Mumeen ’80/indafoto.hu

hirdetés

Az NGM közleménye kiemeli, hogy a NAV az új fémtörvény hatálybalépése óta június közepéig 2200 fémkereskedelmi ellenőrzést hajtott végre, és 673 esetben állapított meg jogsértést. A hivatal 207,3 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzéseknél 116 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, és lefoglaltak 217 ezer kilogramm engedélyköteles anyagot.

A közlekedési társaságok is kedvező fordulatról számoltak be: a MÁV tájékoztatása szerint a kábellopások száma legalább harmadával csökkent. 2014 májusában csupán négy lopás történt a MÁV hálózatán.

A BKV a rendőrséggel együttműködve több razziát hajtott végre. Ezeknek az akcióknak és az új törvénynek köszönhetően a fémlopások száma jócskán visszaesett. 2014 első félévében tizenötször loptak el kábelt a közlekedési társaság hálózatán, míg a korábbi években olykor havonta húsz ilyen eset volt.
hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?