Kevesebb áldozatot szednek a lakástüzek

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


A megyei műveletirányítási rendszer 2012-es bevezetése óta évről évre 20 százalékkal csökken a tűzesetben elhunytak száma. A megyei szintű műveletirányítás rendszerének elindítása óta a 105-ös segélyhívószámra érkező hívások nem az egyes hivatásos tűzoltó-parancsnokságokra futnak be, hanem a megyei műveletirányítási központba – írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Annak, hogy a segélyhívásokat nem az egyes tűzoltóságok, hanem a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok kezelik, sok más mellett az az előnye, hogy a korábbinál nagyobb arányban lehet az önkéntes erőket a káresemények felszámolásába bevonni. A műveletirányító szakemberek ugyanis tágabban képesek a kialakult helyzetet, káreseményt, illetve annak kezelését és felszámolását értékelni, a megyei lehetőségek egészét ismerve képesek a beavatkozást megszervezni.

Szilveszter napján kiégett ház Kaposhomokon. kép: OKF

Szilveszter napján kiégett ház Kaposhomokon. kép: OKF

Ennek egyik eleme, hogy az úgynevezett „nem időkritikus” káreseményekhez, amelyeknél nem áll fenn közvetlen életveszély, a korábbinál gyakrabban riasztanak önkéntes egységet. Ilyenek a kisebb kiterjedésű szabadtéri tüzek, a vízeltávolítást igénylő esetek, vagy a kidőlt fa okozta veszélyhelyzetek. A mentő tűzvédelem hatékonyságát nagyban növeli az önkéntes tűzoltó egyesületek és a mentőcsoportok bevonása a katasztrófavédelem feladatrendszerébe.

hirdetés

A megyei műveletirányítási rendszer bevezetésének eredményei már tavaly jelentkeztek, igazolják ezt a statisztikai adatok is. Javult a műveletirányító szakemberek szakmai és helyismereti felkészültsége, ami a szándékosan megtévesztő jelzések számában is megmutatkozott, 2013-hoz viszonyítva 26 százalékkal kevesebb ilyen hívás futott be a katasztrófavédelemhez. A tendencia javulásához az a jogszabályi változás is hozzájárult, amelynek életbe lépése óta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok minden félrevezető jelzés esetén feljelentést tesznek, a megtévesztő telefont kezdeményezőkkel szemben eljárás indult, és nem egy esetben sajtóvisszhangot kiváltó ítélet született.

Nagy előrelépést jelentett az ország mentő tűzvédelmében, hogy 2012 áprilisa óta 40 katasztrófavédelmi őrs alakult meg, a tavalyi évben pedig 12 önkéntes tűzoltó egyesület szerzett jogot az önálló beavatkozásra. Mindezzel számottevően sikerült csökkenteni az úgynevezett fehér foltok mennyiségét. Emelkedett azoknak az önkéntes tűzoltó egyesületeknek a száma is, amelyek együttműködési megállapodást írtak alá a katasztrófavédelemmel. Míg 2010-ben 283 ilyen egyesület volt, addig tavaly már 471.

A műveletirányítási rendszer megyei szintre emelésével megnőtt a lehetősége annak, hogy a hivatásosok mellett önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok is részt vegyenek a beavatkozásokban. A műveletirányítók ugyanis jól ismerik a megyében működő valamennyi tűzoltóságot, így a telefonálótól megszerzett információk birtokában könnyen el tudják osztani a rendelkezésre álló erőket, eszközöket. Részben ennek is köszönhetően már tavaly nagyobb szerepet kaptak az önkormányzati tűzoltóságok, beavatkozásaik 70 százalékában önállóan jártak el. Szintén hangsúlyosabbá vált az önkéntes tűzoltó egyesületek szerepe: 2014-ben 65 százalékkal többször vonultak, mint az előző évben, 2762-ről 4254-re emelkedett ez a szám.

A megyei műveletirányítási rendszer létrehozása, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjainak SMS üzenetben történő értesítése egyaránt javította Magyarország tűzvédelmét. Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek megjelenésével és az őrsök belépésével rövidült a tűzoltók kárhelyszínre érkezésének ideje, amelynek köszönhetően kevesebben haltak meg vagy sérültek meg tűzben vagy tűzeset következtében: 2012 óta minden évben 20 százalékkal csökkent az áldozatok száma. Amíg 2012-ben 140 ember vesztette életét tűzesetben, 2013-ban ez a szám 112 volt. A tavalyi évben további csökkenés volt, 93 emberen nem tudtak segíteni. A megyei műveletirányítási rendszer működése óta tehát több mint harmadával csökkent a tűzesetben elhunytak száma. Hasonló tendencia figyelhető meg a tűzesetben megsérültek számát illetően is: 2012-ben 912, 2013-ban 774, tavaly pedig 729 ember szenvedett valamilyen mértékű sérülést.

OKFMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?