Kevesebb gázt fogyasztottunk augusztusban

Magyarország primerenergia-felhasználása 2022. augusztusában 67,83 PJ volt, amely 5,2 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27%-kal bővült, míg a fosszilis alapú 5,6%-kal csökkent a 2021. augusztusi adatokkal összehasonlítva. A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 35,3%-kal, míg a szélerőművek termelése 11,4%-kal nőtt – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. augusztus havi energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. augusztusban 30,25 PJ volt, amely 4,2%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja augusztusban 72,93 PJ volt, 4,2 %-kal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

gázláng főzés

Az országos primerenergia-felhasználás 67,83 PJ volt, amely 5,20 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A földgáz belföldi felhasználása augusztusban 11 992 TJ volt, amely 2014 szeptembere óta a legalacsonyabb havi érték.

hirdetés

Augusztus hónapban a betárolási időszaknak megfelelően, és továbbra is fokozott ütemben folytatódott a tárolói földgáz készlet növekedése, a földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 63,9%-os volt.

2022. augusztusban a bruttó villamosenergia-termelés 2 781 GWh volt, amely 4,3%-kal alacsonyabb az előző évinél. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 827 GWh volt, amely 1,1%-kal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nettó import aránya az összes felhasználáson belül 27,3% volt, amely 2,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27,0%-kal bővült az előző évihez képest, míg a fosszilis alapú 5,6%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az atomerőmű tervezett karbantartása miatt a nukleáris eredetű villamosenergia-termelés 19,4%-kal csökkent. A földgázból termelt villamos energia mennyisége 1,9%-kal, míg a szén és széntermékekből termelt 13,1%-kal esett vissza az előző évihez képest. A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 35,3%-kal, míg a szélerőművek termelése 11,4%-kal nőtt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

energiaoldal.hu