Kiállítás és konferencia a fenntarthatóságról

Tükörben a világ címmel interaktív kiállítás nyílik a fenntartható és környezettudatos jövő témájában kedden Győrött az ETO Parkban. Az öt hétig látogatható bemutatóhoz kapcsolódva Fenntarthatóság Akadémiája címmel konferenciákat, workshopokat, műhelyfoglalkozásokat tartanak.

Tukorben a vilagA tárlat képet ad az ember természetéről, szokásairól, szükségleteiről és igényeiről, emellett bemutatja a fenntartható fejlődés alternatíváit – mondta Hankó Gergely, a programsorozat egyik szervezője, az Öko-Pack Nonprofit Kft. képviselője az MTI-nek. Az ingyenesen látogatható tárlat vendégei gyakorlati példákon keresztül ismerkedhetnek meg egyebek között a fenntarthatóság mibenlétével, a klímaváltozás összefüggéseivel. Kiszámíthatják, hány kilométert utazik a kávé a termőföldtől a reggeliző asztalig, de azt is megtudhatják, hogy a háztartásban melyek a leghatékonyabb környezetvédelmi praktikák, amelyekkel pénzt is lehet megtakarítani.

“A fenntarthatóság kérdése a gyerekeinkről, az unokáinkról, a következő generációkról szól. A mi felelősségünk, hogy környezetünket milyen állapotban adjuk tovább az utánunk jövőknek” – hangsúlyozta Kádár József, a Fenntarthatóság Akadémiája projektigazgatója.

hirdetés

A kiállítás keddi megnyitóját követően az Alma Zenekar Öko-riadó című koncertjével a legkisebbeket szólítják meg. Március 6-án és 7-én elsősorban az önkormányzati képviselőket és az egyetemistákat várják a Fenntartható Városok Országos Konferenciájára, amelyen a fenntartható fejlődés városi aspektusait tekintik át. Az építészet és a fenntarthatóság összefüggéseit taglaló konferencia március 25. és 29. között zajlik, 28-án és 29-én szakemberek adnak tanácsokat az érdeklődőknek egyebek között arról, miként tudják lakásuk energiafelhasználását csökkenteni.

Március 18. és 21. között egy-egy napos tréninget tartanak munkanélkülieknek és pályakezdőknek, cégvezetőknek és középvezetőknek ugyancsak a fenntarthatóság szellemében. Március 22-én megemlékeznek a víz világnapjáról. A programoknak az ETO Park ad helyet, az eseménysorozat zárórendezvényét a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán tartják április 6-7-én. A nemzetközi oktatási konferencián a fenntarthatóság pedagógiája lesz a téma, a résztvevő pedagógusok megismerhetik azokat az oktatási módszereket és intézményeket, amelyek a fenntartható fejlődés irányába történő nevelést szolgálják.

MTI