Kié a legnagyobb hatásfokú napelem-modul?

Október elején az amerikai SolarCity bejelentette, hogy 22,04%-kal megkezdik az iparág legnagyobb hatásfokú napelemeinek gyártását. A 100MW-os amerikai gyárukban a modulok egyelőre csak „kis mennyiségben” kerülnek le a gyártósorról.

Az évi 100MW-os kapacitás, aminek ezek szerint csak kis részét használják ki, igencsak pici méretnek számít. Az iparág vezető gyártói évi 2-4 GW-ot gyártanak, azaz 20-40-szer nagyobbak – és akkor a 100MW teljes kihasználtságával hasonlítottuk össze. Kis méretben természetesen könnyebb kiemelkedő eredményeket produkálni, mint gazdaságosan, jelentős mennyiségben (erről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk, itt és itt).

solarcity_napelem_cella
A SolarCity első helye azonban nem bizonyult tartósnak. Már október 6-án megjelent a Panasonic sajtóközleménye, hogy 22,5%-os moduljuk jelenti az új csúcsot. A Panasonic néhány éve vette meg Sanyo napelemgyártó üzletágát (a Magyarországon már rég bezárt dorogi Sanyo üzemben is hasonló, hibrid technológiával készültek napelemek).

panasonic_napelem

Természetesen minden cég a hírekbe szeretne kerülni, és elmondani magáról, hogy ők az iparág legjobbjai, így a fentiekhez hasonló hírfolyam nem fog holnap véget érni.

Leginkább a SunPower-től várható egyébként új bejelentés, főleg a fenti hírdömping és rekord-sorozat után: a szakmában őket tartják a legkomolyabb, legnagyobb hatásfokra fókuszáló szereplőnek. A SunPower-t  a francia, részben állami olajóriás, Total vásárolta fel néhány éve, így ők is elég biztos tulajdonosi és finanszírozási háttérrel bírnak. Nem lenne meglepő, ha a közeljövőben ők is új rekord napelemről számolnának be.

hirdetés

sunpower_napelem
FRISSÍTÉS: A SunPower a céges blogján közölte, hogy ők már 2013. óta gyártanak 21,5%-os modulokat, és azok a piacon elérhetők nagyobb mennyiségben is. Hozzá is tették, hogy a kis mennyiségben, próbagyártásban lévő napelemekkel elérhető természetesen nagyobb hatásfok, de azok nem esnek azonos kategóriába az iparág megítélésében, mint a tömeggyártott modulok. Hozzátették, hogy szeretnék a hatásfok-versenyt „egészséges” keretek között tartani.

Azért nem szabad a SolarCity-t sem leírni, bár a fenti bejelentés a szakmában kicsit megmosolyogtató volt, de ha hozzátesszük, hogy a SolarCity szintén Elon Musk egyik cége, akkor ne feledjük, hogy a Tesla autók full elektromos hajtású alapkoncepcióját is sokan megmosolyogták az autóiparban – és mára minden nagy gyártó elindult ugyanezen az úton. Vagy ahogy Musk harmadik cége, a SpaceX rakétákat is eleinte egy kalifornia különc és fiatal milliomos játékszerének tartották – és ma az ő rakétái szállítanak felszerelést a Nemzetközi Űrállomásra.

solarcity_piaci_részesedése_usa_napelem

A SolarCity már ma is a vezető installátor cég az USA-ban, 30% feletti piaci részesedéssel, de gyártással eddig nem foglalkoztak. Az elmúlt években azonban nagyon sok PV szabadalmat és céget vásároltak fel, és a napelem gyártás csak most indult. A most induló modulgyártás is egyebek között része annak a GigaWatt Factory néven futó gyártói komplexumnak, ahol a Tesla akkumulátorai és a korábban már szintén beharangozott, otthoni napelemes tárolást végző Tesla fali akksik is készülnek majd.

forrás: napelemek.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?