Kiépítette a pormentesítési rendszert a Mal

A Mal Zrt. teljesítette a Veszprémi Bányakapitányság előírásait a vörösiszap-tározók kiporzásának megszűntetésére, az ajkai timföldgyár az átszakadt X-es tározón felületnedvesítő rendszert üzemeltet – közölte a bányakapitány szerdán az MTI-vel.

Káldi Zoltán közlése szerint a hatóság szerdán újabb ellenőrzést tartott a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. kolontári vörösiszap tárolóinál, mivel lejárt a X-es tározó kiporzásának csökkentéséről szóló kötelezés határideje.

A bányakapitányság legutóbb egy hete ellenőrizte a tározók lefedésének munkálatait, mert korábban arra kötelezték a céget, hogy szűntesse meg az üzemeltetésében álló IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-kazetták kiporzását.

hirdetés

A bányakapitány szerdán ismertette: a Mal Zrt. a IX-es tárló szabad vörösiszap felületét határidőben lefedte, a IX-es és X-es tárolót elválasztó gát megtámasztására beszállított vörösiszap rézsűjének lefedését a határidő előtt elvégezte. A cég folytatta a kiporzás megszüntetésének végleges megoldását szolgáló lefedést mindkét kazettán.

Tájékoztatása szerint a timföldgyár benyújtotta az átszakadt X-es kazetta végleges bezárásának építési engedélyezési tervdokumentációját. Közölte, hogy a IX-es tárolón még kéthektárnyi szürkesalak-pernyével borított felület vár lefedésre. Az átszakadt X-es kazettán már több mint 9 hektáron elkészültek a földborítással, és a tározótérben további 5,4 hektáron úgynevezett kőporos kiporzásmentesítést végeztek. A kiporzás-mentesítéssel eddig le nem fedett területet a Mal Zrt. felületnedvesítéssel portalanítja, amelyet nagy teljesítményű permetező berendezésekkel végez. A X-es tároló déli részén 4 szórófejet helyeztek el, közülük felváltva 2-2 lehet használatban. A felületnedvesítést a bányakapitányság ellenőrizte működés közben, és megfelelőnek találta – mondta Káldi Zoltán.

Szólt arról is, hogy gyakori és szigorú ellenőrzés alatt tartják a munkálatokat, a cég eleget tesz az előírt napi jelentési kötelezettségének.

forrás: MTI