Kifutott a napelemes Mayflower, de hol vannak az utasok?

Az eredeti hajón 102 utas tartózkodott, a tribute változaton azonban csak mesterséges intelligencia utazik. Kvázi-kapitány a fotelből is lehet bárki. Az alapvetően napenergiát használó járműben azért a biztonság kedvéért egy dízelmotor is megbújik…

Kihajózott szerdán az angliai Plymouthból a Mayflower nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak – adta hírül a BBC News.

kép: IBM

Az IBM és a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat együttműködéséből létrejött különleges jármű hat hónapnyi tengeri próbautat követően fogja átszelni az Atlanti-óceánt. Adatokat gyűjt majd az óceánról, a tengeri életről és a műanyagszennyezésről is.

kép: IBM

Az eredeti, 30 méter hosszú, háromárbocos Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből fedélzetén 102 utassal, akik az Újvilágban akartak szerencsét próbálni. A majdnem két hónapig tartó, viszontagságokkal teli út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol a következő év tavaszán létrehozták Plymouth kolóniát.

hirdetés

A modern kori Mayflower testét az észak-lengyelországi Gdanskban tervezték és építették. Az ultramodern trimarán alumíniumvázas, akkumulátorát napelemek működtetik, de felszerelték egy tartalék dízel generátorral is.

A hajót egy robot irányítja, amelyet az IBM által kidolgozott mesterséges intelligenciával készítettek fel az útra, több millió tengerészeti felvétel alapján. Az önnavigáló Mayflower két hét alatt fogja majd átszelni az Atlanti-óceánt, maximális sebessége 10 csomó, azaz 20 kilométer óránként.

A különleges hajó utasok helyett korszerű technológiákkal van tele: radarokkal, kamerákkal, GPS-szel és lidarral szerelték fel. A páratlan hajó útját, helyzetét és tudományos kutatásait követni lehet a mas400.com honlapon.

Valóban érdemes felkeresni a honlapot, hiszen számos műszaki adatot böngészhetünk a virtuális műszerfalon, a hajó aktuális helyzetét (jelen esetben a mólót) pedig egy térkép mutatja.

A nagy utazásra 2021. április 21-ig kell várni…

energiaoldal.hu – MTI