Kijelölték a Török Áramlat szárazföldi szakaszát is

Az új vezeték első ágát 2 év múlva építik meg, a beruházás lehetővé teszi, hogy a Gazprom 47 milliárd köbméter földgázt szállítson Európába és még 16 milliárd köbmétert közvetlenül Törökországnak – közölték az állami tévében.

A beszámoló szerint a Török Áramlatnak elnevezett gázvezeték útvonalát Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Taner Yildiz török energiaügyi és természeti források miniszterrel véglegesítette Törökországban.

Alekszej Miller. kép: gazprom.com

Alekszej Miller. kép: gazprom.com

A Török Áramlat is elkerüli Ukrajnát, mint ahogy azt a tavaly december elején Oroszország által leállított Déli Áramlatnál is tervezték. Az új gázvezeték a Fekete-tenger oroszországi partvidékén lévő Russzkaja nevű kompresszorállomástól a tenger alatt előbb az eredetileg tervezett irányban, Bulgária felé halad, de aztán Európát Ázsiától elválasztó tengerszoros, a Boszporusz nyugati részébe fordul és Törökország európai régiójához vezet.

Alekszej Miller az orosz hírtévének elmondta, hogy török partnerével meghatározták azokat a pontokat, ahol a vezeték kilép a tengerből, majd az orosz gáz belép a török rendszerbe, és ahol a Török Áramlat szárazföldi szakasza átszeli a török-görög határt. Így a vezeték szárazföldi szakasz hossza 180 kilométer hosszú lesz.

hirdetés

A Rosszija 24 tudósítója azt jelentette, hogy a tenger alatti szakasz 910 kilométert tesz ki.

Alekszej Miller közlése és a Rosszija 24 hírtévében is bemutatott térkép szerint a Török Áramlat Fekete-tenger alatti szakasza Isztambultól észak-nyugatra, Kiyiköy település térségében lép ki a tengerből és a parttól 74 kilométerre található Lüleburgaz városánál lép be a török gázszállító rendszerbe. Innen a görög határ közelében lévő Ipsala városáig vezet.

A Gazprom azt jelezte európai partnereinek, hogy a török-görög határon építendő elosztóból vigyék tovább az orosz gázt.
„Megkezdjük a beruházás megvalósítását, amely nem csak országainknak, hanem az egész régiónak és Európának is fontos” – jelentette ki Taner Yildiz török energiaügyi miniszter a Rosszija 24 televíziónak.

A Gazprom korábbi, január 27-kén kiadott tájékoztatása szerint a Fekete-tenger alatt összesen négy vezetékágat építenek. Ezeken egyenként évente 15,75 milliárd köbméter földgázt tudnak majd átengedni. Az orosz állami energetikai cég évi 63 milliárd köbméter földgázt juttathat el így Törökországba. Az első szállítást 2016 végére tervezték.

Az orosz állami gázcég honlapján elhelyezett közlés szerint az első vezetékág befejezését 2016 végére tervezik, és a közeljövőben várható az engedély az új török vezeték tenger alatti szakaszának tervezési és felmérési munkálatai elvégzésére. Azt is közölték, hogy az Isztambul környékén megnövekedett igények miatt emelték meg a török-görög határig szállítandó gáz mennyiségét 47 milliárd köbméterre.

MTI