Kínában épül a világ legnagyobb elektromos autó gyorstöltő-hálózata

A következő 6 évben az ABB szállíthatja az új DENZA elektromos autóhoz az egyenáramú gyorstöltőket Kínában. A töltők prototípusát Magyarországon gyártották.  Hazánkban az Istenhegyi úti MOL kúton található ABB gyorstöltő, amely mindössze 15-30 perc alatt képes menetkészre tölteni egy elektromos autó akkumulátorát.

2014. március 4. – Az energetikai és automatizálási technológiák terén a világ élvonalához tartozó ABB bejelentette, hogy stratégiai együttműködésre lép a Shenzhen BYD Daimler New Technology Co., Ltd.-vel (BDNT). Az együttműködés keretében a következő 6 év során az ABB egyenáramú (DC) gyorstöltőket szállít a DENZA-nak. Az együttműködésnek köszönhetően Kína világviszonylatban vezető szerepre tesz szert az elektromos járművek (EV) gyorstöltése terén.

ABB gyorstöltő Frankfurtban

ABB gyorstöltő Frankfurtban

A falra szerelt töltők – amelyek prototípusa Magyarországon készült – számos, a felhasználó kényelmét és biztonságát szolgáló újítással rendelkeznek majd. Ilyen újítás lesz például az a mobiltelefon alkalmazás, amely lehetővé teszi a töltési szakok távfelügyeletét és vezérlését, plusz opcióként a töltési állapotváltozásra vonatkozó értesítések lehetőségét is. Az első szállítások 2014 derekán várhatóak. A töltési megoldás és az elektromos járművek együttes értékesítése a DENZA márkakereskedésen keresztül történik majd.

Az elektromos hajtású járművek gyártása egyike Kína hét stratégiai fontosságú, feltörekvő iparágának. A kooperáció keretében az ABB és a DENZA azon munkálkodik majd, hogy elősegítse Kína törekvéseit az ország fenntartható mobilitásának fejlesztésében.

A kínai kormány az egyenáramú (DC) gyorstöltőkre vonatkozó „GBT” szabványt vezetett be, hogy így ösztönözze a műszaki innovációt és az új járművek piaci elfogadottságát. A városi töltőinfrastruktúra kulcsszerepet tölt majd be az elektromos járművek elfogadása és alkalmazása terén.

A GBT szabvány lehetőséget nyújt a kínai vevőknek, hogy járművüket akár az otthoni, akár köztöltőállomáson tölthessék fel. A kereskedelmi DC gyorstöltés piaci bevezetésére várhatóan már a közeljövőben sor kerül Kínában.

hirdetés

Az ABB cégcsoport vezérigazgatója, Ulrich Spiesshofer a következőket mondta: „Nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy partnerként vehetünk részt ebben a vállalkozásban, amely a városi közlekedés fenntarthatóbb fejlesztését szolgálja. Az autók és a gyorstöltők együttes értékesítésével a DENZA merész lépést tesz, hogy lebontson egy olyan komoly akadályt, amely eddig a lehetséges elektromos hajtású járműtulajdonosok előtt tornyosult. Az ABB elektromos járműtöltési megoldásai világszerte gyorsan teret nyernek, mivel a megoldások hátteréül szolgáló technológia a teljesítményelektronika, a szoftverek és a szerviz, valamint az energiaelosztás azon elemeit ötvözi, amelyek az ABB legnagyobb erősségének számítanak.”

A teljes mértékben elektromos hajtású, 200 km-t meghaladó utazásokra tervezett DENZA gépkocsi a Kínában elsőként kereskedelmi forgalomba kerülő nagy hatótávolságú elektromos hajtású autók között van. A piackutatási eredmények azt mutatják, hogy a vevők nagyra értékelik a nagy hatótávolságú autókat, de elvárásuk a rövid töltési idő. A DENZA a gyorstöltés terén nagyfokú kényelmet és szabadságot kínál a vevői számára: a leendő DENZA elektromos autó tulajdonosai otthon, munkahelyükön vagy a köztöltőállomásokon is feltölthetik járműveiket.

Arno Roehringer, a BDNT termelési igazgatója a következőképpen nyilatkozott: „A DENZA a kínai gépjárműpiac számára komoly előrelépést jelent a fenntartható közlekedésben.  Alapvető fontosságú volt, hogy az innovatív elképzelésünk támogatásához megfelelő partnerre találtunk. Az ABB számunkra ideális technológiai partnernek tekinthető, és ami szintén nagyon fontos, rendelkezik azzal a szerviz szaktudással, ami a megoldás kiépítéséhez szükséges.”

A technológiai és piaci innovációknak, az országos gyorstöltési GBT szabványnak és a pozitív ösztönzőknek köszönhetően Kína elektromos járműpiaca a következő években várhatóan dinamikus fejlődésnek indul.  Az ABB Kínában már 2010 óta dolgozik együtt helyi OEM-ekkel (eredeti berendezésgyártókkal) és közüzemi cégekkel kísérleti projekteken. A cég 2013-ban kezdte meg annak a helyi EV szervezetnek a kiépítését, amelynek az lesz a feladata, hogy támogassa ezt a kutatás-fejlesztést, gyártást, logisztikát és szervizt is magába foglaló üzletfejlesztést.

A Shenzhen BYD Daimler New Technology Co., Ltd. egy vegyesvállalat, amelyet a kínai EV ipar egyik vezető cége, a BYD Auto, illetve a felső kategóriás gépkocsik és a haszongépjárművek egyik legjelentősebb gyártójának számító és jelentős világpiaci pozíciókkal rendelkező Daimler AG alapított. Az alternatív energiákra támaszkodó autóipari technológiák terén intenzív kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató, 2010-ben alapított vegyesvállalat olyan kiváló minőségű, környezetbarát, alternatív energiával hajtott járművek szállítására szakosodik, amelyek biztonságosak és könnyen, kényelmesen használhatóak. A DENZA világpremiere az ez évi Pekingi Nemzetközi Autókiállításon lesz.