Kínai gigahitel az MVM-nél

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 300 millió eurós, vagyis a jelenlegi árfolyamon 90 milliárd forintnyi értékű együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Bank of China bankcsoporttal. Az együttműködés legfontosabb eleme egy 3+1+1 éves lejárattal rendelkező általános vállalatfinanszírozási célú, 200 millió eurós hitelszerződés.

„A mai nap komoly gazdaságpolitikai siker, mert az egyik legerősebb magyar vállalat kínai források segítségével tehet újabb lépéseket a regionális megerősödés irányába,” tette hozzá Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

kép: bankofchina.com

kép: bankofchina.com

„Az MVM Zrt. és a Bank of China között kibontakozó együttműködés nemcsak a két vállalat életében fontos esemény, de fontos mérföldkőnek számít a magyar-kínai üzleti kapcsolatok terén is”, mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Az MVM Zrt. az együttműködés révén egy olyan új, tőkeerős üzleti partnerrel kerül kapcsolatba, amely finanszírozó és banki szolgáltatóként részt tud vállalni abban, hogy az MVM a magyar nemzetgazdaságban betöltött stratégiai energetikai szerepét tovább erősítse és hozzájáruljon hazánk gazdasági fellendüléséhez. ”

Az együttműködési szándéknyilatkozat feltételei kifejezik, hogy a Bank of China kedvezően ítéli meg mind a magyar gazdaság, mind pedig a magyar energetikai szektor kilátásait és ezen belül az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kiemelkedő stratégiai szerepét.

hirdetés

„Az MVM Magyarország egyik legnagyobb társaságaként a magyar gazdaság egyik fő letéteményese, illetőleg a kelet-közép-európai régió legfontosabb energetikai vállalatainak egyike. Elismerjük és nagyra értékeljük az MVM vezetésének professzionalitását és hatékonyságát. A Bank of China az első jelentős ázsiai partnere az MVM-nek és ez nagy előrelépésnek számit a magyar gazdasági fejlődés támogatásában”, mondta Chen Siqing, a Bank of China ügyvezető alelnöke.

kép: bankofchina.com

kép: bankofchina.com

„A jelen együttműködés révén a Bank of China igazolja, hogy üzleti, illetve finanszírozási tevékenységét bővíteni kívánja Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban, és jó üzleti lehetőséget lát a nemzeti tulajdonban lévő energetikai infrastruktúra finanszírozásában. A jelen tranzakció is mutatja, hogy nagy volumenű, stratégiai projektek és cégek finanszírozásában is jelentős szerepet tudnak játszani a kínai pénzintézetek és kiemelten a növekvő magyarországi tevékenységgel rendelkező Bank of China.”

A két társaság közötti további együttműködés elsősorban azokon az üzleti területeken várható, amelyek a Bank of China hagyományosan erős területeinek tekinthetőek, mint az általános vállalatfinanszírozás, a kereskedelem finanszírozás és az energetikai infrastruktúrához kapcsolódó projekt finanszírozás, illetőleg a deviza árfolyamkockázatok kezeléséhez kapcsolódó ügyletek kötése.
OrientPress Hírügynökség