Kivitelezési és szakmunka lehetőségek vidéken – állás Kisvárda környékén

A vidéki munkalehetőségekkel kapcsolatban sokáig csak azok hiányáról eshetett szó, ám az utóbbi években ez megváltozott. Főleg az olyan munkák esetében, melyek lényegében helytől függetlenül bárhol jó eséllyel végezhetők.


Változó körülmények

A hazai munkaerőpiac időszakosan és földrajzilag is meglehetősen hullámzó képet mutat. Jobb és rosszabb időszakok követik egymást, ami az elérhető munkahelyek számán és minőségén is meglátszik. Az utóbbi időszakban azonban stabilizálódni látszik a helyzet, amely nagyban köszönhető az újabb piaci szereplők megjelenésének, illetve a szakmai munkahelyek presztízs növekedésének. Ettől függetlenül azonban sajnos továbbra is a főváros és a vidék differenciája érzékelhető.

Mivel amellett, hogy Budapest hazánk fővárosa, egyben társadalmi és gazdasági központja is. Itt összpontosul a legtöbb cég, ezáltal a legtöbb nyitott pozíció is itt, illetve a város környezetében érhető el. Bár a Dunántúl egyes régiói gazdasági szempontból képesek voltak felnőni erre a szintre, a Dunától keletre eső térségekben továbbra is sok problémát okoz a megfelelő munkahelyek hiánya. A fejlődés azonban itt is elkezdődött.

A korábbi mezőgazdasági fókuszú gazdasági tevékenység némiképp átrajzolódni látszik, melyért leginkább a fejlesztések és az új ipari szereplők megjelenése felel. Ez persze kedvező munkaerőpiaci tendenciákat szül, hiszen a több cég egyben több munkahelyet is jelent. Adott esetben pedig akár olyan munkákat is említhetünk, melyek ellenállnak a földrajzi különbségeknek. Így tehát egy szakmunkás vagy kivitelezői állás Kisvárda városában is releváns lehetőség.

Gazdasági átalakulás

Az alföldi városok és térségek életében sokáig a mezőgazdaság volt a meghatározó, akár a munkahelyek szintjén is. Bár ez a tendencia valamelyest ma is tartja magát, az újkori fejlődés az ipari felzárkózást is elindította. Ma már sok állás Kisvárda iparához kapcsolódik, elsősorban az országos szinten is fontos Master Good élelmiszeripari tevékenységének köszönhetően. Munkaerőpiaci szempontból pedig releváns szektor lehet még a térségben a turizmus is.

Érdemes azonban egy olyan területtel foglalkozni, melyről talán méltatlanul kevés szó esik és ezért az elmúlt évtizedek közbeszéde is sokat tett. A különféle szakmák és szakmunkák presztízse ugyanis sokáig meglehetősen mélyen volt és csak az utóbbi időszakban kezdett visszaállni azok régi fénye. Holott ezek az állások – akár alkalmazottként, akár vállalkozóként – lényegében bárhol az országban, vagy akár a határon túl is keresettnek számítanak. Így egy szakmunkás állás Kisvárda környékén is releváns.

Mindig akadnak persze aktuálisan népszerűbb álláshelyek a szakmákon belül is, olykor még olyanok is, melyek sokaknak meglehetősen új területnek számítanak. Ezek akár új technológiákhoz kapcsolódó munkák is lehetnek, mely a szakemberek részéről is megköveteli a fejlődést és a folyamatos tanulást. Napjainkban például kifejezetten népszerűek a különféle napelemes rendszerek, melyek kivitelezése összetett szakemberi gárdát követel meg.

hirdetés

Megújuló energiaforrások mentén

Legyen szó akár céges, akár lakossági felhasználókról, az elmúlt években elindult támogatási lehetőségeknek köszönhetően népszerűvé váltak az energetikai fejlesztések. Ezek elsősorban a napelemes rendszereket érintették, hiszen ezekre volt lehetőség pályázni. A folyamat továbbra is tart, a legújabb szabályozások után pedig várhatóan a megrendelések száma is megugrik majd. Ennek megfelelően pedig az ehhez kapcsolódó elérhető munkák száma is nő.

Tekintve, hogy a keleti régiók meredek fejlődésbe kezdtek az elmúlt időszakban, az energetikai fejlesztések is kelendőnek számítanak a környéken. Ennek megfelelően sok állás Kisvárda környékén is ezt a területet érinti, a kedvező tendencia pedig várhatóan folytatódik majd. A megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó energetikai megoldások ugyanis egyre többek számára jelentenek majd releváns fejlesztést, a népszerűség növekedése pedig munkahelyeket teremt.

Egy napelem rendszer megtervezése és kiépítése során tetőfedőkre, ácsokra, villamossági szakemberekre és más munkásokra is szükség van, így a paletta meglehetősen színes. Egy ilyen állás Kisvárda környékén is abszolút biztosnak tekinthető, hiszen a lefedettség a tapasztalatok szerint országos. Így tehát haladva a korral érdemes lehet egy ilyen álláshelyet felgöngyölíteni, hiszen ez várhatóan hosszabb távon is stabil körülményeket garantál a munkavállalóknak.

(x)