Klímaváltozás és migráció – Európa fontos kihívásai lesznek

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Afrika földrajzi elhelyezkedése, társadalmi folyamatai – amelyek közül kiemelték a népességrobbanást -, valamint törékeny államai miatt különösen kiszolgáltatott az éghajlatváltozás jelenségének. A globális felmelegedés a következő évtizedekben is gyengíti majd a az egyes államok, társadalmak kohézióját, aláásva a stabilitást, és mélyítve olyan politikai, társadalmi, gazdasági konfliktusokat, amelyek emberek millióit kényszerítik lakhelyük elhagyására.

Az intézet elemzésének összefoglalójában, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez, azt írták: a kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát okozza az elkövetkező évtizedekben, emberek tízmillióit – sőt, szélsőséges esetben és nagyobb időtávlatban akár egymilliárd embert – kényszerítve lakóhelye elhagyására.

Megjegyezték: a jelenségről szóló eszmecsere jelentősen változott az elmúlt években. Az éghajlatváltozást – vagy legalábbis annak ember okozta voltát – tagadó nézetek lassan a perifériára szorultak, átadva a helyüket azoknak a megközelítéseknek, amelyek elsősorban a folyamat kockázataira hívják fel a figyelmet. Különösen igaz ez szerintük Afrika esetében; a kedvezőtlen forgatókönyvek nem csupán a kontinens, hanem Európa mindennapjaira is hatással vannak és lesznek.

Kifejtették: Afrika földrajzi elhelyezkedése, társadalmi folyamatai – amelyek közül kiemelték a népességrobbanást -, valamint törékeny államai miatt különösen kiszolgáltatott az éghajlatváltozás jelenségének. A globális felmelegedés a következő évtizedekben is gyengíti majd a az egyes államok, társadalmak kohézióját, aláásva a stabilitást, és mélyítve olyan politikai, társadalmi, gazdasági konfliktusokat, amelyek emberek millióit kényszerítik lakhelyük elhagyására. Ezek a folyamatok már jelenleg is érzékelhetők a földrészen – olvasható az elemzésben.

hirdetés

Az összefoglaló szerint mivel a kontinens politikai, társadalmi és gazdasági rendszerei a demográfiai robbanás és a kihívásokhoz képest lassú államépítés miatt túlterheltek, és nincsenek érdemi tartalékaik, a kisebb anomáliák is azonnali és súlyos következményekkel járnak. Úgy folytatták: az éghajlatváltozás miatt is bekövetkező anomáliák kezelése még a kétségtelen eredmények – felelős afrikai elit megjelenése, számottevő gazdasági növekedés, a külső donorok növekvő figyelme – ellenére is csak részlegesen sikerülhet, a következményeket mérsékelni lehet, de teljesen elhárítani nem. Így a klímaváltozás következtében (is) bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz nemcsak Afrika, de Európa számára is – tudatta a Migrációkutató Intézet.

 

Forrás: energiaoldal.hu – MTIMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?