Klímavédelmi törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Párbeszéd

Magyarország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését és a megújuló energiaforrások arányának növelését is tartalmazná az a törvény, amelyről még ezen a héten javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Párbeszéd.

Barabás Richárd szóvivő hétfőn a budapesti Széchenyi téren, a legöregebb fővárosi fánál tartott sajtótájékoztatón a klímaváltozásról úgy fogalmazott, a helyzet “ma még nem válságos, és megelőzhető a katasztrófa”.

    Az ellenzéki politikus a törvényjavaslat indokaként megjegyezte, a Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára kihirdetett klímavészhelyzet nem elég, mert “cselekednünk kell”.

hirdetés

Közölte: a klímavédelmi törvényben vállalná a parlament, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentik az ország karbonkibocsátását, és azt is, hogy 30 százalékkal csökkentik az energiafelhasználást. Ehhez kapcsolódóan lakásfelújítási programok indítását vetette fel.
A törvényben vállalnák azt is, hogy 2030-ig 35 százalékra növeli az ország az energiamixben a megújuló energiák arányát, továbbá eltörölnék a szélerőművek építésére vonatkozó korlátozásokat, és 27-ről 5 százalékra csökkentenék a napelemek áfáját – tette hozzá Barabás Richárd.
A szóvivő egyúttal felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul bocsássa széles körű nyilvánosság elé azt a klímavédelmi konzultációt, amelyet “valamelyik kormányzati honlapon eldugott”.
Botrányosnak nevezte, hogy a kormány “milliárdokat költ riogató és félelemkeltő kampányokra, miközben a valódi problémával, a klímaváltozás kérdésével nem mer szembenézni”. A Párbeszéd “valódi konzultációt” indít a kérdésről – jelezte.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?