Korommentes használt buszok Budapesten!

Örülhetnek a CNG-pártiak, ugyanis szerdán végre földgázüzemű buszok álltak forgalomba Budapesten. Igaz, hogy egyelőre csak három és az is használt, de ez azért mindenképp előrelépés. Korábban egy autóbusz csakis dízel lehetett. A három, használt Van Hool A330 CNG típusú buszt 8 millió forintos darabáron szerezték be Franciaországból, Dijonból

A sűrített földgázzal (CNG) működő buszok szerdán, a dél-pesti 182-es és 184-es vonalán járnak majd, a további 34 busz honosítása pedig legkésőbb augusztus 31-éig készül el, ezek a járművek szintén a dél-pesti térségben állnak majd forgalomba.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

hirdetés

Az A330-as típusú buszok 12 méter hosszú szóló, alacsonypadlós, háromajtós, városi kivitelezésű, légkondicionálóval ellátott típusok. Budapesten először állnak forgalomba CNG-üzemű buszok, amelyeknek az az előnye, hogy halkabbak és a környezetkímélőbbek, mint a dízelüzeműek. A BKK egyelőre teszteli a járműveket, de a kedvező tapasztalatok tükrében újabb flotta beszerzéséről is dönthetnek.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A most forgalomba álló, 2005-2009 között gyártott buszok futásteljesítménye alacsony, ennek ellenére rendkívül kedvező áron, darabonként mintegy 8 millió forintért lehetett beszerezni őket, amely megszokott piaci áraknál jóval alacsonyabb, mivel a korábbi üzemeltető teljesen felszámolja saját CNG-üzemét, így egyszerre rövid időn belül akarta értékesíteni flottáját – közölte a BKK.