Kötelező az energiatanúsítvány

2012.01.01-től minden ingatlannak rendelkeznie kell energiatanúsítvánnyal.

Az energiapazarlás, a fűtési- és áram költségek, az energiaárak folyamatos, drasztikus növekedése, a környezetszennyezés fokozódása miatt az állam rendeletben előírta minden új lakás építőjének, hogy ingatlana energiatanúsítvánnyal rendelkezzen.  

Sokan talán feleslegesnek tartják a tanúsítvány beszerzését, de 2012-től csak ezzel a bizonyítvánnyal lehet majd eladni vagy bérbe adni az ingatlanokat. A házak, lakások „zöldkártyáinak” kiállítása tehát alapjaiban fogják megváltozni az ingatlanvásárlás és forgalmazás eddig kialakult rendszerét. A szakértők szerint akinek a jövőben nem lesz ilyen okmánya, annak a lakásának piaci értéke csökkenni fog. De az okmány hiánya a hitelbírálatkor is érzékelhető lesz: a rosszabb besorolású energiatanúsítványra kevesebb hitelt adnak majd a bankok.

Mit mond a rendelet?

A kormány 176/2008. számú rendelete értelmében 2009. január 1-jétől az ingatlanok használatbavételi engedélyéhez, tartós – egy évet meghaladó – bérbeadásához, 1000 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén Energetikai Tanúsítvány kiállítása szükséges. Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás, adásvételéhez energetikai tanúsítása rendeletben megszabott árakkal 2011. december 31-ig önkéntes. Tehát a közokiratnak a beszerzése 2012. január 1-e után kötelező. A tanúsítvány érvényességi ideje egyébként 10 év.

A lakások Energetikai Tanúsítványa alapján az ingatlanok  energiafogyasztását egy tízfokú skálán jelölik majd: az „A” lesz a legtakarékosabb, az „I” a legpazarlóbb.

A tanúsítás egyébként speciális vizsgálatot igényel: egy-egy épület energiafelhasználását több órás felmérés és számítás után számolják ki. A tanusítók ilyenkor többek között a hőhidakat, csatlakozási éleket, nyílászárók minőségét és tulajdonságait is kivizsgálják, kiszámolják az épület, lakás fűtési hőigényét. Megvizsgálják az épületgépészeti rendszereket, kiderítik, mennyi energiát igényel a fűtés és a melegvíz előállítása. Figyelembe veszik az esetleges légkondicionálók, szellőztető berendezések energiafelvételét.

Családi házak, társasházi lakások energetikai tanúsítása

A tanúsítvány alapjául szolgáló számítások a „részletes számítási módszer” alkalmazásával készülnek, társaságunk az „egyszerűsített számítás” módszerét nem alkalmazza annak pontatlansága miatt. A BGA-TRIO Mérnökiroda Bt. kijelenti, hogy a Magyar Mérnöki Kamaránál a tanúsítvány elvégzéséhez megfelelő jogosultságokkal rendelkezik. Az árak méretekkel, rétegrendekkel ellátott építészeti alaprajzzal rendelkező ingatlanokra vonatkoznak. Az adatszolgáltatás a megrendelő feladata. Az árak tartalmazzák a helyiségenkénti hőigény-számítás árát is.

A tanúsítvány elkészültekor (lakásonként), azok digitális formátumú, pdf, E-Mail, vagy egyéb adathordozó átadásakor, átutalásos fizetéssel (3 munkanap) a teljes vállalási díj, azaz: 240,-Ft/m2 + ÁFA

hirdetés

A vállalkozói díj beérkezését követően a dokumentációk nyomtatott, hivatalos-aláírt példányainak (3-3 pld.) az átadásakor további vállalkozói díj nem fizetendő.

A fentiektől való eltérés külön megállapodás esetén lehetséges.

Sándor Attila

Épületgépész tervező

GT 01 10975

TÉ 01 50672

Zielinski Balázs

Gépész tervező

HE 01 0898