Közel hétszáz tűzvédelmi ellenőrzés az elmúlt fél évben

Közel hétszáz tűzvédelmi ellenőrzést végeztek az elmúlt fél évben a katasztrófavédelmi kirendeltségek országszerte a társasházakban, és 112 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton közleményben az MTI-vel.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint az ellenőrzések nyomán százharminc esetben született hatósági felhívás, több mint negyven esetben pedig hatósági kötelezés, amelyben határidőt szabtak a társasházkezelőknek a jogszabálysértések megszüntetésére.

Közölte: egy-egy társasházi folyosószakasz lezárása vagy leszűkítése miatt 30 ezer és 100 ezer forint közötti bírságot szabnak ki.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

hirdetés

Az első fél év tűzvédelmi ellenőrzési adatait ismertetve a szóvivő tudatta, hogy az országos ellenőrzési akciónak köszönhetően a társasházak egyre inkább betartják a jogszabályokat, „ezzel is növelve saját és környezetük biztonságát”.

A tájékoztatás szerint az év első hat hónapjában több mint háromszáz esetben érkezett bejelentés társasházakban keletkezett tűzesetekről, amelyekből közel százötven esetben be is kellett avatkozni. Hozzátette: a tüzek során négyen az életüket vesztették, ötvenen pedig megsérültek.

Közölték azt is, hogy a tűzesetek során az elmúlt fél évben a katasztrófavédelem munkatársai több mint kétszáz ember életét mentették meg. A társasházi tüzek többsége magas épületekben keletkezett, és a tűzesetek tapasztalatait összegezve egyértelműen kimutatható, hogy minden második tűz az épület lépcsőházát is érintette.

A társasházi tüzek jellemzően, az esetek több mint 40 százalékában a konyhában, valamint a közösségi terekben, lépcsőházakban, szeméttárolókban és -ledobókban keletkeztek.

Közölték: az ellenőrzések során a legtöbbször tapasztalt szabálytalanságok között szerepel, hogy a menekülésre szolgáló közös használatú közlekedő terekben különböző tárgyakat helyeztek el, vagy ráccsal zártak le a folyosószakaszokat. Volt azonban olyan lépcsőház is, ahol a tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végezték el, vagy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem voltak naprakészek.