Közös érdek a magyar-horvát együttműködés

Magyarország és Horvátország érdeke nem az ellenségeskedés, hanem a barátság és a stratégiai együttműködés, ahogyan az korábban is jellemző volt a kapcsolataikra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután horvát kollégájával egyeztetett kedden, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: a magyar-horvát kapcsolatok soha nem voltak olyan rosszak, mint most, ezért most a két kormánynak azt a nagy feladatot kell végrehajtani, hogy erről a mélypontról kimozdítsák a kétoldalú kapcsolatokat.

Miro Kovac horvát külügyminiszter és Szijjártó Péter

Szijjártó Péter kijelentette: őszinte tárgyaláson vannak túl, és a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetében kifejezetten komoly szükség van az őszinteségre. Az elmúlt hónapokban több méltatlan támadás érte Magyarországot az előző horvát kormány részéről, de tisztában vannak azzal, hogy mindehhez a jelenlegi horvát kormánynak semmi köze – mutatott rá. Úgy vélte, mivel azonban ezek a támadások és vádaskodások méltatlanok és elfogadhatatlanok voltak, nem tudnak úgy tenni, mintha nem történtek volna meg.

A miniszter közölte: rendezési tervet állítanak össze a nyitott kérdések megoldására. A fontos ügyek között említette a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítását, a Szarajevó-Eszék-Budapest autópálya megépítését, a horvát LNG-terminál kérdését, valamint a Mol-INA ügyet.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Szijjártó Péter az LNG-terminállal kapcsolatban kifejtette: minden eddiginél kisebb a jelentősége, hogy mikor építi meg Horvátország a terminált, mivel az Európai Bizottság támogatásával egy másik, a romániai irány került előtérbe a diverzifikáció szempontjából. A Mol-INA ügyről pedig azt mondta: nagy segítség, hogy értelmesen és kulturáltan tudnak beszélni egymással, mert a jó párbeszéd hiánya beárnyékolja az államközi kapcsolatokat. Magyarország azt várja, hogy olyan üzleti és jogi környezet jöjjön létre, amelyben a Mol felelős befektetőként tudja működtetni az INA-t, a két vállalat eredményes együttműködése pedig mindkét ország érdeke – magyarázta. Megjegyezte: új típusú kommunikációra van szükség az ügyben, és nem a médián keresztül kell üzengetniük egymásnak.

hirdetés

A miniszter arra is kitért, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában 22 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom az előző évi adatokhoz képest, és 2015-ben minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el. Hogy ez a folyamat ne álljon meg, az Eximbank 185 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar-horvát vállalatközi együttműködés fejlesztésére.

Szijjártó Péter a migrációs válsággal kapcsolatban közölte: Európa jelenleg védtelen, a déli-délkeleti szomszédságából érkező áradatot nem tudja megállítani, kontrollálni, ezért erős déli védvonalra van szükség, ha kell, bolgár-macedón védvonalat kell kiépíteni, különben nő a terrorfenyegetettség, és romlik a közbiztonság Európában.

A tárcavezető gratulált a HDZ vezette új horvát kormány megalakításához, mint mondta, Magyarország nagy várakozással tekint az új kormány tevékenysége elé, amellyel az együttműködés vélhetően könnyebb lesz, mint néhány hete-hónapja az elődjével volt.

Miro Kovac horvát külügyminiszter hangsúlyozta: Horvátország és Magyarország két baráti ország, barátságuk erős és hosszú múltra tekint vissza, és ennek szellemében állnak hozzá a nyitott kérdések megoldásához.

Mint mondta, tárgyalt a magyarországi horvát kisebbség képviselőjével is, aki biztosította, hogy elégedettek azzal, ahogyan a magyar állam gondoskodik róluk. Horvátország is igyekszik jól gondoskodni a kisebbségekről – tette hozzá.

Miro Kovac kiemelte: Horvátország intenzív együttműködést akar kialakítani Magyarországgal és a visegrádi négyekkel. A jelenlegi horvát kormány a jövőre összpontosít, fejleszteni akarja az együttműködést Magyarországgal, de nem kerüli meg a problémákat – fogalmazott. Hozzáfűzte: fontos a kommunikáció, hogy a jó szomszédság szellemében oldják meg a felmerülő gondokat.

Közölte: készek a szükséges egyeztetésekre a migránshullám esetében is. A kulcsszó a koordináció, és hosszú távon csak uniós szinten lehetséges a megoldás minden tagállam bevonásával – vélekedett.
A horvát külügyminiszter sürgette a három magyar-horvát vegyes bizottság tevékenységének folytatását és felvetette egy esetleges magyar-horvát együttes kormányülés megrendezését is.

energiaoldal.hu  – MTI