Közös fabrikett-programot indít Mosonmagyaróvár és Érsekújvár

Közel egymillió eurós költségvetéssel környezetvédelmi és szociális célokat is szolgáló fabrikett-programot indít közösen Mosonmagyaróvár és a szlovákiai Érsekújvár – hangzott el a projekt szerdai indító sajtótájékoztatóján, Mosonmagyaróváron.

kép: feketenap/indafoto.hu

kép: feketenap/indafoto.hu

A projekt keretében mindkét településen megszervezik a fahulladék begyűjtését, aprítását, majd a helyben készült fűtőanyagot szétosztják a közintézmények és a szociálisan rászoruló családok között.

hirdetés

A projekt gazdasági jelentőségén túlmutat szociális haszna – emelte ki Nagy István (Fidesz-KDNP) mosonmagyaróvári polgármester. Jelezte: az egyik fő cél az, hogy romáknak tudjanak munkát teremteni, a megvalósítással pedig Mosonmagyaróváron hat ember kaphat állást.

Ismertette: az önkormányzat már korábban elkezdett területeket felvásárolni, hogy energianövényeket termeljenek rajta, más pályázatok révén pedig megpróbáltak, megpróbálnak forrásokat nyerni közintézmények energiafelhasználásának átalakítására, amelyek eredményeként fel tudják használni az előállított fabrikettet.

Pischinger Géza érsekújvári polgármester az eseményen elmondta: a szükséges közbeszerzéseket már elindították, így a hónap végére náluk minden készen áll a munkakezdésre. Azt tervezik, hogy a nyugdíjas otthon mellett a városi uszodát is fűtik majd az előállított fabrikettel.

A városvezető az MTI-nek elmondta, a szlovákiai beruházásra jutó mintegy 400 ezer eurós beruházás révén hat új álláshelyet teremtenek a mikrorégióban.

Vélemény, hozzászólás?