KUKAkulTÚRA – Nyílt nap a szelektív hulladékgyűjtésről

Az ország hatvan pontján, nyílt napon követhetik a szelektíven gyűjtött hulladék útját a KUKAkulTÚRA résztvevői szeptember 29-én – tájékoztatta az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség az MTI-t.

Szombaton megnyílnak a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások kapui a nagyközönség előtt, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg róla, mi történik a szelektív hulladékkal a begyűjtés után. A nyílt napot KUKAkulTÚRA néven az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kezdeményezte és szervezi.

hirdetés

A közleményben Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője kifejti, hogy több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le évente azért, mert még nagyon sokan nem tudják, hogy milyen értéket dobnak ki szemétként a kukába. Pedig a lakosságnál keletkezett háztartási szemétben nagyon sok olyan hulladék anyag van – meghatározóan papír, fém, műanyag, üveg -, amely otthon különválogatva, majd a gyűjtőszigeten elhelyezve az elszállítást követően hasznosítható, akár újra ugyanolyan termék készíthető belőle.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az érdeklődők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső feldolgozó, illetve hasznosító létesítményben – “beleshetnek a kulisszák mögé”, végigkövethetik a hulladék útját a telepre történő beérkezéstől a feldolgozásig. Megnézhetik a szolgáltatói és a hasznosítói telepek üzemszerű működését, megismerhetik a feldolgozás folyamatát.

A KUKAkulTÚRA keretében az ország 45 településén több mint 60 telephelyen fogadják az érdeklődőket, a helyszínek és programok listája megtekinthető a www.szelektivinfo.hu/kukakultura weboldalon, valamint az OHÜ facebook-oldalán.

Vélemény, hozzászólás?