Lassan haladnak a hulladékberuházások

A Környezet és Energia Operatív Program keretében a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztésére rendelkezésre álló 120 milliárd forintos keretből 20 hulladékgazdálkodási projektet támogattak, a leszerződött összeg eléri a 76, a kifizetés pedig a 11,7 milliárd forintot − tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

A benyújtott és kifizetésre váró számlaállomány az NFÜ április 8-i adatai szerint e projekteknél 316,5 millió forint. Eddig két beruházás fejeződött be, ezeknél hívták le az összes megítélt támogatást, további 16 projektnél még tart a kivitelezés, kettő pedig a szerződéskötési fázisban van. A hulladéklerakók rekultivációjára a KEOP-ban mintegy 100 milliárd forintot különítettek el, az ebből támogatott projektek száma jelenleg 33, a lekötött összeg pedig 92,5 milliárd forint, a kifizetés pedig 39,3 milliárd forintnál tart, kifizetésre 303 millió forint összegű számla vár. E körben eddig öt beruházás fejeződött be, 28-nál pedig a kivitelezés zajlik.

kép: riczup/indafoto.hu

kép: riczup/indafoto.hu

hirdetés

A regionális programokban hat régióban összesen 10,42 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg pályázatokat, itt eddig 54 hulladékgazdálkodási projekt kapott összesen 4,78 milliárd forint támogatást. A támogatási szerződésekkel lekötött összeg eléri a 4,48 milliárd forintot, a kifizetés pedig 3,32 milliárd forintnál jár. Ezek jellemzően kisebb, könnyebben megvalósítható projektek, közülük 47 már be is fejeződött. Az NFÜ tapasztalatai szerint a megvalósítást lassíthatta a műszaki dokumentáció érvényességének megújítása, a közbeszerzési eljárások sikertelensége, a tulajdonviszonyok rendezése, ha az adott projekt egy másikra épül, illetve a kivitelezést akadályozó illegális hulladékkihelyezés.

A csúszások − amelyek miatt esetenként szerződést is módosítani kellett − e pályázatoknál főleg az előkészítési szakaszban jellemzők, a kivitelezés általában az előzetes ütemezés szerint zajlik. A csúszások miatt 12 hulladékgazdálkodási és 19 rekultivációs beruházásnál kellett módosítani a támogatási szerződéseket. A legnagyobb problémát e pályázatoknál az önerő hiánya okozta, ezt azonban az EU Önerő Alap segítségével orvosolni lehetett, de probléma a közbeszerzési és engedélyezési folyamatok lassúsága is. A KEOP-ban a hulladékgazdálkodási és a rekultivációs program keretét is indikatívan lekötötték, ezért egyelőre újabb pályázat nem várható.
OrientPress Hírügynökség