Lavrov és Maas az Északi Áramlat-2 megvalósításában való együttműködésről állapodott meg

Moszkva és Berlin érdekelt a közös nagy gazdasági projektek, köztük az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megvalósításában való együttműködésben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta német hivatali partnerét, Heiko Maast.

A hadászati egyensúly kérdéséről szólva az orosz diplomácia vezetője elmondta: Moszkva azt javasolja, hogy annak megvitatásába az újabb fegyverkezési verseny elkerülése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok mellett az európai államokat is vonják be.

hirdetés

„Azt látjuk, hogy a széthullás veszélye fenyegeti a hadászati egyensúly architektúráját, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulójával fenyeget. Érdekeltek vagyunk abban, hogy a hadászati stabilitás kérdéseit az európai országok részvételével vitassuk meg” – mondta.
Beszámolója szerint német vendégével megvitatta a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetet, valamint a terrorista fenyegetés kiiktatásának szükségességét. A felek között szó esett az ukrajnai válság rendezésére orosz-német-francia-ukrán felállásban létrehozott normandiai formátum keretében való együttműködés kilátásairól is.
Maas sürgette, hogy a további áldozatok elkerülése érdekében, német és francia közvetítéssel az orosz és az ukrán külügyminiszter mielőbb találkozzon egymással. Úgy vélekedett, hogy az ukrajnai választást követően olyan „pillanat” jött létre, amely lehetővé teheti az előrelépést. A német diplomácia vezetője síkraszállt a tavalyi kercsi tengeri incidens során orosz fogságba esett 24 ukrán tengerész szabadon bocsátása mellett. Lavrov hangsúlyozta, hogy a fogva tartott személyek szabadon bocsátásához Oroszország és Ukrajna közötti eredményes megállapodás kell, nem pedig szenzációhajhászás.
Lavrov közölte, hogy német vendégével megvitatta a német tömegtájékoztatási eszközöknek a moszkvai tiltakozások közvetítésében játszott szerepét. Az orosz diplomáciai tárca a hónap elején az orosz belügyekbe való beavatkozási kísérletnek minősítette a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati rádió- és televíziócsatorna tudósításait.

energiaoldal.hu – MTI