Lecsaptak a lomizókra?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgon rakteréből 620 kilogramm, valamint egy családi ház kertjéből és garázsából 30 tonna háztartási fémhulladékot foglaltak le. A hulladéktörvény alapján a lomizás lopásnak minősül, így ebben az esetben is a rendőrség vizsgálja a megtalált fémhulladék eredetét.

A NAV Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei egy furgon rakterének átvizsgálásakor nagy mennyiségű üres festékes és oldószeres dobozokat, flakonokat találtak. A gépjármű vezetője elmondta, hogy azokat lemezhulladékként kívánta értékesíteni, ám a fémdobozoknak sem az eredetét, sem a származását igazolni nem tudta, ezzel megsértette a fémkereskedelmi törvényt.

Második esetben a pénzügyőrök egy budapesti lakóház kertjében, és az ingatlan különféle tároló helyiségeiben nagy mennyiségű vegyes háztartási fémhulladékra bukkantak. Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy azokat évek alatt gyűjtötte össze a rokonoktól, illetve a ház előtt megálló autókból adják be a régi hűtőket, tűzhelyeket és mosógépeket. Később azokat szétbontja, majd átválogatás után értékesíti egy fémkereskedőnek, mindezt engedély nélkül.

hirdetés

A pénzügyőrök a furgonban talált 620 kg, valamint a családi ház körül felhalmozott, 30 tonna, több mint 7 millió forint piaci értékű, fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot lefoglalták, és a fémkereskedelemi törvényben foglaltak megsértése miatt közigazgatási eljárást indítottak. Utóbbi esetben a várható bírság összege meghaladja a 21 millió forintot.

Általános esetben a hulladéktörvény alapján a lomizás lopásnak minősül, így ebben az esetben is a rendőrség vizsgálja a megtalált fémhulladék eredetét és annak lezárása után teszik meg a szükséges intézkedéseket.

OPH

Vélemény, hozzászólás?