LED-nagyhatalom lehetünk

A hagyományos fényforrásgyártás helyett egyre inkább a takarékos, azon belül is a ledes technológiára helyeződik a hangsúly a General Electric (GE) fényforrás üzletágának magyarországi tevékenységében, miközben a termékek fejlesztésében és gyártásában hosszú távon is meghatározó szerep jut Magyarországnak – mondta Hutter Iván, a GE Fényforrás Üzletága európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatója az MTI-nek.

A cég a héten a magyar kormánnyal stratégiai együttműködési megállapodást kötött, erre utalva azt is hangsúlyozta, hogy egyre több termék fejlesztése és gyártása zajlik Magyarországon, amelynek ezen a területen kiemelt szerepe van a régióban.

kép: ge.com

A led technológia – amelyet éppen a GE fejlesztőmérnökei találtak fel évtizedekkel ezelőtt – “túl van a gyermekkorán, eddig hagyományos fényforrásgyártásról beszéltünk, de ez már egy elektronikai termék, ami teljesen más technológiát követel”. A budapesti kutatóközpontban 200 mérnök folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet, nagy részük kizárólag már a led jövőjével foglalkozik – fejtette ki az igazgató.

hirdetés

Hozzátette, hogy a kormánnyal történt megállapodás alkalmából bejelentett járulékcsökkentés – amely szerint a jövő év elejétől a kutatás-fejlesztésben dolgozók esetében eltörlik a 28,5 százalékos munkáltatói közterhet – a GE és Magyarország számára is nagy jelentőségű lépés. A döntés az ország versenyképességét javítja, de egyben a cég további növekedését is elősegíti.

Az elmúlt években a fényforrás üzletágában jelentős létszámleépítések történtek Magyarországon, a hagyományos izzók piacról történő kivonása miatt mára mintegy 6 ezerre csökkent az üzletágban foglalkoztatottak száma. Hutter Iván ennek kapcsán elmondta: hat magyarországi gyáruk közül továbbra is a nagykanizsai a legjelentősebb, ahol a technológiai fejlesztést követően néhány hónapja elkezdődött a ledes termékek gyártása, s ma már négy különböző termék készül a zalai városban.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a hagyományos lámpák gyártása után a korszerű ledek készítésére áttérést az a tudás, azok a minőségi alapok teszik lehetővé, amelyekkel rendelkezve a nagykanizsai gyár versenyképesen tudja alkalmazni ezt a technológiát.

Hutter Iván jelezte: az idén mintegy 300 millió darab fényforrást gyárt a GE, ezek a termékek Magyarországról áramlanak ki az európai, a közel-keleti és az afrikai piacra; a led gyártásban az országnak vezető szerep jut Európában. A vállalat stratégiája, hogy led rendszereket fejlesztő és komplett megoldásokat biztosító céggé alakuljon át, a fejlesztések és az infrastruktúra modernizálása révén pedig ugrásszerűen növekvő hatékonyságot érjen el – fejtette ki.

 

Vélemény, hozzászólás?