Lemez-, vagy akrilkád?

Lakás felújítások alkalmával többnyire a fürdőszoba berendezését mindenki az új igényeknek megfelelően igyekszik átformálni. Ebben a helyiségben viszont többnyire egy terjedelmes eszköz foglalja el a főhelyet és ez a kád. Ilyenkor szinte mindig felmerül a kérdés, hogy nem kellene ezt is újra cserélni és főként hogy milyenre?

Az újabb kádak már a különféle technológiáknak köszönhetően főként acéllemezből, vagy akrilból készülnek, amelyek eltérő tulajdonságúak.

kép: Sue Adler

kép: Sue Adler

Lemezkádak

Az acéllemezből készültek kellően szilárdnak mondhatók, ám ez attól is függ, hogy milyen vastag az anyaguk. Általában 2,3-2,4 mm a lemezvastagságuk, de az olcsó tucat termékek ennél vékonyabbak, csak 1,5 mm-es a lemezük. Kopó felületüket csillogóan fényes zománcréteg fedi, amely molekulárisan kötődik az acélfelülethez, vegyileg nagyon szilárd a rétege és tartósan ellenáll a kopásnak, karcolásnak, sőt még a közepesen agresszív vegyszereknek is.

Az olcsóbb gyártmányok azonban nem vehetik fel a versenyt a nagy gyártók 3,5 mm vastagságú, korszerű technológiával készített lemezkádak masszívságával. Ezek drágábbak, de hosszútávon megérik a jelentősebb ráfordítást. A méreteik elég változatosak a szélességük többnyire 70 cm, mélységük pedig kb. 43 cm körüli.

A hosszúságuk sem egyforma, ez 120-170 cm között változó. Alakjuk azonban többnyire szögletes, ún. egyenes kád, bár a medence kialakításuk akár nagy ívben lekerekített is lehet. A kifolyónyílásuk helye típusfüggő, ami csere esetén komplikációkat okozhat a bekötésük miatt.

Bár a vastag lemezkádak elég merevek, az adott típushoz való lábszerkezetet igényel a felállításuk. Ez nemcsak a merevségüket növeli, hanem a beállításukat, bekötésüket is megkönnyíti. A lábszerkezet nem tartozéka a lemezkádaknak, mégis ajánlott a megvételük.

kép:  Jesus Rodriguez

Öntöttvas kád. kép: Jesus Rodriguez

hirdetés

A lemezkádak további stabilitását aláfalazással és szilárd burkolatú beépítésükkel lehet növelni. Megfelelő hőszigetelő réteggel csökkenthető a hőveszteségük is, ami a meleg víz betöltésekor azonnal érezhető, de vízhőfok emeléssel kompenzálható. Egyszerűen beépíthetők kerámialapos fedőburkolattal, amibe célszerű szerelő ajtót is kialakítani az esetleges javítások megkönnyítése miatt. E kádaknál a vastagabb alapanyagra és a prémium minőségű zománcozásra érdemes figyelni és csak ezután célszerű a formai kialakításukat számba venni.

Akrilkádak

A műanyagkádaknál az akril a leggyakrabban használt anyag. E kiválóan formálható anyagból azonban kétféle módon készítenek kádakat. Az extrudálva formázottak anyaghúzással készülnek, aminek következtében az anyag jellemzői csak szálirányban érvényesülnek, míg az öntött akrilkádak minden irányban formatartók, nem hajlanak, repedeznek meg idővel. Ezért jóval drágábbak az öntött gyártmányok az anyaghúzott kádaknál.

Mivel az akril könnyen megmunkálható, nagyon változatos formájú termékek készíthetők belőle, ami igen sokféle méret és formaválasztékot jelent a különféle gyártók termékpalettáján. Az akril anyagnak további előnye, hogy magasfényű és tömör a felülete, amely könnyen tisztítható és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Komfortérzet szempontjából kellemesen meleg a tapintása, könnyen és gyorsan melegszik, így a kád soha nem kelt kellemetlen hidegérzetet. Azonban anyagát tekintve kétféle akril kád létezik, a 100 % szaniter akril és az ún. ABS akril. Lényeges különbség közöttük, hogy a szaniter minőségűek kopófelülete 3-5 mm közötti, az ABS típusúaknak pedig csupán néhány tized mm vastagságú az akril rétege, ami alatt egy vastag ABS műanyag réteg van. A vékony akril réteg azonban elég sérülékeny a hibák pedig szinte nem javíthatók.

kép: Samdogs

kép: Samdogs

Az akril kádakat a forma további merevítése miatt kívülről testes műgyanta erősítésű üvegszál réteggel, vagy vastag poliuretán bevonattal látják el, továbbá a fenéklemezt beépített merevítő lap is erősíti. Kiváló hőszigetelésűek, merevek, a felületük magas fényű, karc- és savállók, ám az erős koptatóhatású súrolószerek károsan hatnak a felületükre.

Az akril kádakat is külön lábszerkezetre szerelve kell felállítani, ami többnyire garanciális követelmény is. Ez még stabilabbá teszi a kádakat és megkönnyíti a beépítésüket. Az akril kádak formavilága és méretei nagyon változatosak és ennek megfelelően a minőségi gyártmányok ára elég meredeken nő. Ellenszolgáltatásként viszont kiváló minőségű minden formai igényt kielégítő kádak között lehet választani.

forrás: furdancs.postr.hu