Lezárult a nagy császárfa-kísérlet

A Get-Energy Magyarország Kft. vezetésével befejeződött a fás szárú energetikai fafajták magyarországi termesztési tapasztalatait feltáró projekt, kutatták azt is, milyen új fajtákat lehet a biomassza termelésben felhasználni, a 394 millió forintos összköltségű projektet az Új Széchenyi Terv 302 millió forinttal támogatta.

A Get-Energy Magyarország Kft. közleménye szerint a tavaly indult projektben konzorciumi partnere az Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet volt.

Császárfa. kép: wikipedia/Jean-Pol GRANDMONT

Császárfa. kép: wikipedia/Jean-Pol GRANDMONT

hirdetés

A kutatásban megvizsgálták a nemzetközileg nagy hatékonyságúnak tartott energetikai fafajták hazai életképességét, összesen 30 ezer kínai császárfát telepítettek kísérleti jelleggel. A Somogy megyében, 40 hektáron létrehozott kísérleti parcellákon talajtani, meteorológiai és növénytani adatok monitorozását végezték, így a szakemberek folyamatosan nyomon követhették a kísérleti egyedek biomassza változóinak alakulását.

A tájékoztatás szerint a vizsgálati faj energetikai és biológiai jellemzőiről részletes értékelés készült, így lehetővé válik a hazai termesztésre megfelelő fajták, termesztési technológiák kiválasztása – közölte a társaság.

MTI