LMP: legyenek környezetbarát taxik!

Az LMP budapesti képviselőcsoportja szerint átlátható és környezetkímélő rendszert kell kialakítani a taxikra vonatkozó fővárosi szabályozásban.

A párt hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, hogy a szabályozás előkészítésekor nagyobb körültekintésre és a taxisok partnerként való elfogadására lett volna szükség; ezzel elkerülhető lett volna az ágazatban dolgozók tiltakozása.

2012. június 4. Vonuló taxik a Dózsa György úton, a hétfői forgalomlassító taxisdemonstráción. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az LMP álláspontja szerint az autók hengerűrtartalmának, vagy teljesítményének korlátozása kizárhatja a taxik közül például a benzines autóknál környezetkímélőbb hibrid autókat. Jelezték, hogy az autók teljesítményénél és koránál sokkal fontosabb szempont lenne az autók károsanyag-kibocsájtása alapján való szabályozása.

A képviselőcsoport közölte, hogy a fővárosi szabályozásnak a hibrid- és villanytechnika elterjedését kellene támogatnia.

hirdetés

Tévútnak nevezték a csomagtartó minimális méretének meghatározását is, indoklásuk szerint a fuvarok túlnyomó többségében ki sem nyitják a csomagtartót.

Az LMP kitért arra is, hogy a taxisok által követelt fix, mindenki számára előírt tarifa megöli a versenyt, ami az utasok pénztárcájának kárára mehet. “Ezen kívül folyamatos manipulációra, zsarolásra ad lehetőséget az ár meghatározása és változtatása. Ez a taxisok kiszolgáltatottságát növelné, ami az ő céljuk sem lehet” – zárult a közlemény.

Az Országos Taxis Szövetség és a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete hétfő délután forgalomlassító demonstrációját tartott Budapesten, ahol azt követelték, hogy rendezzék a munkakörülményeiket és a jogaikat, egyúttal tiltakoztak a hivatásukat érintően januárban életbe lépő új rendelkezések ellen.

A megmozdulást azért szervezték, hogy hatóságilag rögzített árat, vagyis fix tarifát vezessenek be minden taxitársaságnál, szabályozzák a taxisok jelenleg több mint 6 ezres létszámát, és a bevezetendő technikai és műszaki előírások csak az újonnan taxiként beálló járművekre vonatkozhassanak.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Biotaxi-láz Amszterdamban és a magyarok

Az európai városokat, ahogy Budapestet is, ellepték a riksataxik. A távol-keleti közlekedési eszköz modern változatát a helybeliek és a turisták Elolvasom

Új taxisblokád jön?

Munkakörülményeik és jogaik rendezéséért figyelemfelhívó demonstrációt tartanak taxisok hétfőn Budapesten. A mintegy 200, különféle személyi fuvarozó cégekhez tartozó sofőr a Elolvasom

Kínai e-taxik állnak forgalomba Londonban

Úgy tűnik, a gazdaságosság fontosabb, mint a tradicionális utcakép. New York után London is (részben) búcsút mond a legendás taxiknak. Elolvasom

Az LMP fenntartható rezsicsökkentést sürget

Az LMP országgyűlési határozati javaslatban kéri fel a kormányt, hogy tegyen azonnali lépéseket a fenntartható és hosszú távú rezsicsökkentés megvalósítása Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?