LMP: több forrás kell fűtéskorszerűsítésre

Az LMP szerint az energiahatékonysági pályázatoknak egész évben nyitva kellene lenniük, a kabinetnek pedig ígéretéhez híven elegendő forrást kellene biztosítania – írta Jávor Benedek frakcióvezető és Vágó Gábor képviselő vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A két politikus hangsúlyozza, hogy a sajtóhírek is megerősítették, amire pártjuk már korábban felhívta a figyelmet: pár nap alatt ismét kimerül az a 864 milliós keret, amit a kormány a lakások fűtéskorszerűsítésére szánt, „holott az idei kiírásban még a résztvevők körét is jelentősen leszűkítették”.

kép: iwette/indafoto

hirdetés

Hozzáteszik azt is, hogy tavaly és 2010-ben az „igényhez képest minimális”, mindössze 1-1,5 milliárd forintnyi forrást osztottak szét, ami néhány nap alatt elfogyott.

Kijelentik, hogy a jelenlegi pályázat maximum 1 500 háztartáson segít, miközben a Fidesz választási programjában azt írta, hogy egy nagyszabású épület felújítási programban majd évente 420 ezren vehetnek részt.

Hangsúlyozzák, hogy a lakosságot támogató, energiatakarékosságra ösztönző, a beruházásokat és az építőipart felpörgető programhoz az ilyen pályázatoknak elegendő forrással kell rendelkezniük és egész évben hozzáférhetőnek lenniük. Hozzáteszik, hogy az LMP évek óta javasolja egy egységes klímaalap felállítását, amelyet a kvótabevételek, az EU-s pénzek és a magyar állami források működtetnének, de ez a javaslat „mindig lepereg a kormányról”.

MTI