Lúzerek lúzere, áramfogyasztó a neved!

Gondolták volna, hogy az Áramfogyasztó hazánk legnagyobb lúzere? Senki még annyi, a konkrét szolgáltatáshoz nem köthető dolgot nem finanszíroz, mint az, aki este bekapcsolja a tévét vagy fölkapcsolja a villanyt, esetleg hűtőt és mosógépet üzemeltet. Az áramszámlával tejelünk egy kicsit a bányászoknak, egy kicsit a távhővel fűtőknek és jut a sarcból a nyugdíjas és nem nyugdíjas villamosenergia-ipari dolgozóknak is. Igaz, ezek a tételek nem óriásiak, de azért mégiscsak, no…

És ami a legviccesebb, hogy ezek a pinduri összegek a sokak által annyit szidott számlán is szerepelnek! Nem suttyomban vonják le őket, hanem átláthatóan, és ez például egy jó indok arra, hogy továbbra is részletes számlát kapjunk áramfogyasztásunkról. Legalábbis annak, aki szeretné tudni, hogy az adott hónapban éppen mekkora összeggel járult hozzá Jolika néni távfűtési számlájához.

kép: meviti/indafoto.hu

Vegyünk alapul egy havi 218 kilowattórás áramszámlát – a tulaj neve legyen mondjuk Ödön. (Ödön nem villamosmérnök, sőt egyenesen könyvtár-tanító szakos bölcsészként végzett. Se kedve, se affinitása nincs a számlájára három percnél többet fordítani – megnézi mennyit kell befizetnie a postán, és hogy ezt legkésőbb meddig kell megtennie.) Nos, Ödön például havonta 318 forintot fordít a nagy magyar társasjátéknak is tekinthető energetikai keresztfinanszírozásra, azaz kilowattóránként közel másfél – egészen pontosan 1 forint 46 fillért – fizet ezekre a tételekre.

hirdetés

Persze a számlára nem azt írják, hogy távhősök megsegítésére fizetett forintok, vagy szénbánya-támogatás összege. A tételek neve szénipari szerkezetátalakítási díj, kedvezményes árú villamosenergia-ellátás és kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj.

Egyetlen pozitívumot lehet elmondani ezekről a pénzeszközökről (igen, ez az ő hivatalos nevük): legalább az áfát nem kell megfizetni utánuk. Ja, és természetesen ezek a tételek nem kerülhetnek ki a számlából, mert akkor hatalmas felzúdulás lenne – mennének tüntetni Jolikáék a panelból, Géza a bányából és még a (volt) MVM-es – elműs, démászos, E.ON-os, stb. – Lajos bá is kezébe venné a táblát. Azt meg a kormány nem engedheti. Pedig Ödön esetében tisztán látszik, hogy a fenti tételek kiirtása számlából máris 3 százalékos rezsivágást jelentene.

A lúzerek lúzere közben fizet szép csendben, legfeljebb majd a számlakép egyszerűsítése után kap még három tételt a nyakába, hiszen akkor már a látvány sem fogja zavarni. Azt se, akit most zavar…

Forrás és teljes cikk: azaramara.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?