Magyar betétdíj-maffia Münchenben

Gyakran próbálnak hamisított címkével felragasztott palackokkal pénzhez jutni csalók német élelmiszerüzletekben, de az üvegvisszaváltó rendszer jól működik és gyorsan kiszűri a hamisítványokat – mondta az MTI-nek hétfőn a betétdíjrendszer működését felügyelő társaság szóvivője az Abendzeitung című müncheni lap egy beszámolójával kapcsolatban, amely szerint a bajor fővárosban „magyar betétdíj-maffiát” lepleztek le.

A beszámoló szerint Magyarországon egy „titkos palackgyárban” tömegesen állítanak elő hamisított vonalkóddal ellátott műanyag palackokat, amelyekkel müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó automatáit „etetik” a magyar „PET-palack maffiózók”. A bűnözők valószínűleg több tízezer eurót zsákmányoltak, mire kiderült a csalás. Egy magyar férfit október közepén őrizetbe vettek. Egyelőre nem tett vallomást. Az ügyészség szerint szervezetten és jelentős értékre elkövetett csalásról van szó – írta az Abendzeitung.

Nem PET-palackok. Kép: vargajanos/indafoto.hu

Nem PET-palackok. Kép: vargajanos/indafoto.hu

A müncheni rendőrség sajtóosztályán keddre ígértek felvilágosítást az ügyben. Az érintett bolthálózatokat üzemeltető cégeknél megerősítették a lap beszámolóját, de részleteket a rendőrségi eljárásra hivatkozva nem közöltek.

hirdetés

A 2005-ben bevezetett kötelező betétdíjrendszer működtetését összehangoló kft. (Deutsche Pfandsystem GmbH – DPG) egyik szóvivője az MTI-nek elmondta: az ügyről a sajtóból értesültek, és szakértőik kapcsolatba léptek a rendőrséggel. Mintákat még nem kaptak a hamisítványokból, ezért még nem tudják, hogy a csalók milyen minőségű munkát végeztek.

Hamis címkével kezdettől fogva gyakran próbálkoznak, de a vonalkód-leolvasó készülékkel felszerelt visszaváltó automaták rögtön kiszűrik ezeket, és a csalók eddig nem is okoztak jelentős kárt. Nagyobb mennyiségű hamis palack inkább a kisebb boltokból kerül a rendszerbe, amelyek a csekély italforgalom miatt nem üzemeltetnek üvegvisszaváltó automatát. A csalás így csak később derül ki, a palackok feldolgozását megelőző ellenőrzésnél, amikor már régen kifizették a darabonkénti 25 centes betéti díjat.

A DPG azonban minden ilyen esetről tájékoztatja a kereskedőket, figyelmezteti őket a veszélyre és tanácsokat ad a károk megelőzésére. Például fokozott körültekintést javasol azokra az esetekre, amikor valaki egyszerre 50-100 palackot akar visszaváltani, és részletesen tájékoztat arról, hogy miként lehet felismerni a hamis címkéket – mondta a nonprofit kft. szóvivője.