Magyar fejlesztésű hibrid autóbusz (videó)

Új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett az evopro Bus Kft. az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a társaság az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az evopro Bus Kft. 392 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében, a 758 millió forintot meghaladó összköltségű beruházásból hibrid autóbuszt fejlesztettek.

evopro-hibridbuszAz új jármű moduláris felépítésének köszönhetően több méretben is gyártható. Olyan technikai újdonságokkal rendelkezik, mint a karosszéria szerves részét képező, az akkumulátorokat is tartalmazó ülések, és a kompozit technológiát alkalmazó könnyű karosszéria.

hirdetés

evopro_hibrid autóbusz_elemekA busz képes kizárólag elektromos üzemmódban is közlekedni (például a városközpontokban), de hibrid módban is kisebb a károsanyag-kibocsátása a hagyományos buszoknál, többek között az Euro 6-os CNG motor miatt. A jármű emellett képes a fékezési energia hasznosítására is.

A projekt megvalósítási időszaka 2012. január 1-től 2014. május 30-ig tart.

A fejlesztés során elsősorban a Magyarországon jelenlévő, mintegy 40 nemzetközi és magyar cég termékeiből építkeztek, így a tervek szerint összességében 70 százalékban magyar hozzáadott értékű járműcsalád jöhet létre, amelynek tagjai között – a midibusztól a csuklós buszon át a trolibuszig – számos típusvariáció szerepel.

A projekt több innovációs megoldást tartalmaz, például szakítottak azzal a világszerte bevett gyakorlattal, hogy egy diesel üzemű autóbuszt átépítenek valamely hibrid, vagy üzemanyag cellás változatra – hangsúlyozza közleményében az evopro Bus Kft.