Magyar fejlesztésű közösségi kerékpáros rendszer

Közösségi kerékpáros rendszert fejlesztett ki az esztergomi Neuzer kerékpárgyártó cég, a kerékpárokat és a dokkoló állomásokat csütörtökön mutatták be Budapesten.

A gyártó két év alatt mintegy 60 millió forintos fejlesztéssel hozta létre a rendszert, a projektet az európai unió 25 millió forinttal támogatta.

Neuzer András ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy elemezték a világban lévő rendszerek tulajdonságait, és megpróbálták ezek hibáit kiküszöbölni, így hozták létre a sajátjukat.

Benkó Barbara hegyikerékpáros olimpikon, Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára és Neuzer András, a Neuzer ügyvezető igazgatója próbálja ki a kerékpárgyártó cég járműveit a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. MTI Fotó: Illyés Tibor

hirdetés

A kerékpárokat a dokkoló állomásból egy mágneskártya segítségével, PIN-kód megadása után lehet kibérelni, amelyre korábban feltöltötték a bérlő adatait. A bérlés akkor fejeződik be, amikor egy másik dokkoló állomáson a kerékpárt elhelyezik.

Több mechanikai védelemmel is ellátják majd a kerékpárokat, amelyek a bicikli szétszerelését akadályozzák meg, de ennek a szabadalmi eljárása még folyamatban van. Ezen kívül rádiófrekvenciás jeladóval tudják azonosítani a kerékpárokat, de lehetőség van GPS-jeladók beszerelésére is – mondta Neuzer András.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára a bemutatón azt hangsúlyozta, hogy a belvárosi közlekedésben nagy problémákkal kell a közlekedésszervezőknek szembenéznie, ezekre egyfajta megoldást jelenthet a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Budapest már elkötelezte magát e cél mellett a BuBi (Budapest Bicikli) projekttel, és egyéb vidéki városokban is foglalkoznak a kérdéssel – tette hozzá.

Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által indított BuBi közösségi kerékpáros rendszer és a Neuzer rendszere összhangban van egymással, mivel a város szeretne kerékpárkölcsönző rendszert kiépíteni, az esztergomi cég pedig ajánlatot tud benyújtani a pályázaton.

One comment

Vélemény, hozzászólás?