Magyar szivattyúk a rosztovi atomerőműhöz

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. pénteken átadta az orosz megrendelőnek az épülő Rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára készített hét keringető szivattyút – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára összesen 9 szivattyú készült 2,5 milliárd forint értékben, a két kisebb gépet már júniusban leszállította a Ganz.

A cég közölte: a rendszerváltás óta nem gyártott ilyen óriási szivattyúkat. A teljes tömegük egyenként több mint 100 tonna, másodpercenként 17,5 köbméter vizet képesek szállítani, azaz egy szabványos úszómedencét mindössze 20 másodperc alatt töltene fel a hét gép.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tervezés és gyártás teljes egészében a magyar mérnökök és szakmunkások tudásának eredménye – hangsúlyozza a Ganz Kft.

A kiszállítás sem lesz egyszerű feladat, mert szétszerelt állapotban 97 hatalmas ládában fér el a hét szivattyú a motorokkal és tartozékokkal. A szállítmányt Csepelen rakják uszályokba augusztusban, és a Dunán viszik a szállítmányt Konstancába, majd a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében rakják újra uszályra és a Donon juttatják el az épülő rosztovi erőműig – ismerteti a közlemény.

hirdetés

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. jelenleg javarészt az orosz piacra termel. Jövőre a rosztovi atomerőmű 4-es blokkja számára szállít 9 hasonló szivattyút, ezekből kettő már az idén elkészül. A vállalatnak szerződése van 8 hasonlóan nagy szivattyú gyártására a kalinyingrádi megyében épülő Balti atomerőmű számára is. Számottevő tételt jelentenek a cég megrendelései között a Leningrád-2-es atomerőmű 1-es blokkja számára készítendő átrakó berendezés részegységek, valamint a szlovákiai Mohi (Mohovce) és a csehországi Dukovany atomerőmű átrakó berendezéseinek rekonstrukciója.

A cég jelentős további megrendelésekre számít egyebek közt ukrajnai atomerőművek részéről, illetve indult a rosztovi és novovoronyezsi atomerőművi átrakó berendezések szállítására kiírt tenderen is.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. 2008-ban alapított vegyesvállalataként a cég az elmúlt fél évben az oroszországi megrendeléseinek köszönhetően meghétszerezte rendelésállományát, amely jelenleg 49,5 millió dollár. Ennek megfelelően tavalyhoz képest idén megháromszorozza a cég az éves árbevételét, amely 2012-ben eléri a 4,5 milliárd forintot.

Az orosz tulajdonos belépésével megnyílt a Ganz számára a zárt orosz atomenergetikai piac. Jelenleg Oroszországban kilenc, külföldön pedig 19 reaktort épít a Roszatom, ami lehetőség a Ganznak is.

A paksi atomerőmű tervezett bővítésével az elődvállalathoz, a Ganz-Mávaghoz hasonlóan számos terméket, szivattyúkat, illetve atomerőművi átrakó berendezést gyárthat a cég a majdani paksi erőművi blokkok számára is – írja közleményében a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.

Vélemény, hozzászólás?