Magyar-szlovák hálózatfejlesztés, részben a napelemek miatt

Okos megoldásokkal fejleszti a villamosenergia-hálózatot az E.ON csoport Északnyugat-Dunántúlon és Szlovákia nyugati részén, ezzel az energiatermelés és a felhasználási csúcsok közötti különbségeket kívánják kezelni – tájékoztatta az E.ON Hungária az MTI-t.

A közleményben felhívták a figyelmet arra: miközben egyre nő a megújuló energiaforrások aránya az energiatermelésben, kihívást jelent, hogy az azokból származó teljesítmény ingadozik, és például a napenergia esetén nem esik egybe azokkal a napszakokkal, amikor a legtöbb áramot igénybe veszik a fogyasztók.

Ennek kezelésében segít a szlovák-magyar együttműködés, amelyet az Európai Unió is támogat, és amelyben mindkét országban meghatározó szerepe van az E.ON-nak – közölték.

Az energiatermelés és a felhasználási csúcsok közötti idő- és térbeli különbségek kezeléséhez a legmodernebb adatfeldolgozó- és továbbító, illetve infokommunikációs technológiákat – ICT megoldásokat – dolgoznak ki, a rohamosan növekvő megújuló kapacitás hálózati csatlakozása érdekében pedig mikroállomásokat építenek.

hirdetés

A rendszer részeként okos hálózati eszközöket telepítenek. Az elosztóhálózatok intelligens felügyelete lehetővé teszi, hogy minél nagyobb számban csatlakozhassanak a villamosenergia-hálózathoz a megújuló alapú vagy elosztott villamosenergia-termelő kapacitások.

A közlemény idézi Kiss Attilát, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatóját, aki jelezte: a Danube InGrid projekt az elmúlt évek legnagyobb, és egyben a leginkább jövőbe mutató hálózatfejlesztési beruházása. A jövő okos villamoshálózatát kezdik el kiépíteni, egyebek mellett ezzel tudják megteremteni a lehetőséget, hogy a fogyasztók a környezetbarát megújuló energiaforrásokat, például a napelemrendszereket még nagyobb számban és még hatékonyabban használhassák. Ezzel hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez, Magyarország és a saját klímacéljaik megvalósításához is – tette hozzá.
A közlemény szerint a határokon átnyúló, az energiapiacok közötti mélyebb integrációt szolgáló Danube InGrid projektet az Európai Bizottság is kiemelten kezeli, kulcsfontosságú infrastrukturális kezdeményezésnek minősítette. Az Európai Parlament és Tanács is jóváhagyta, és közös érdekű projektnek nyilvánította.

Ehhez előzetes elbíráláson mentek át az E.ON csoporthoz tartozó magyar és szlovák vállalatok, valamint a szlovák átviteli rendszerirányító, a SEPS projektje, amely az összértékelés alapján a legjobb minősítést kapta tavaly. Az együttműködésben részt vesz

a MAVIR Zrt., a magyar átviteli rendszerirányító is.
A Danube InGrid projekt az első okos hálózati elosztó-rendszerirányítói magyar-szlovák együttműködés, amelynek költségvetése 2020 és 2025 között 291 millió euró, átszámítva csaknem százmilliárd forint.

energiaoldal.hu – MTI