Magyarország kitart a szabályozott energiaárak mellett

Magyarország álláspontja változatlan, a kormány a gazdasági és szociális sajátosságokat is figyelembe véve a továbbiakban is indokoltnak tartja a szabályozott energiaárak fenntartását – hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az Energia Tanács ülésén Brüsszelben csütörtökön a tárca tájékoztatása szerint.

Az államtitkár szerint az energiaunió irányítási rendszerére vonatkozó tanácsi következtetések elfogadásával az Európai Unió ellátásbiztonságát és versenyképességét növelő, a globális klímacélok elérését segítő folyamat veheti kezdetét.

Erőmű vezérlőközpont

Az államtitkár hozzászólásában kifejtette: egy olyan kiegyensúlyozott irányítási keret, amely tükrözi Magyarország és a visegrádi országok számára is fontos elveket, megfelelő alapul szolgálhat az energiaunió sikeres megvalósításához. A következtetések egy rugalmas, a tagállamok eltérő adottságait is figyelembe vevő irányítási rendszer létrehozását alapozzák meg. Aradszki András a tervezési folyamatok egyszerűsítését szorgalmazta. A nemzeti tervek kialakításának ütemezésében nagyobb mozgásteret, több felkészülési időt kért a tagállamok számára.

A tagállami szakminisztériumi vezetők a következtetések elfogadása mellett bizottsági tájékoztatót hallgattak meg az energiaunió helyzetéről.

hirdetés

Az Energia Tanács vitát folytatott az energiapiac újratervezéséről és a fogyasztók középpontba állításáról szóló bizottsági közleményekről. A tagállamokkal és a piaci szereplőkkel megindult egyeztetéseken alapuló jogalkotási javaslatok megjelenése 2016 második felében várható.

Az NFM közleménye szerint az Európai Unió arra törekszik, hogy a felhasználók élhessenek az új technológiák, új innovatív szolgáltatások előnyeivel, képesek legyenek részt venni az energiatermelésben, és szabályozni tudják fogyasztásukat. Az energiaunió célja a lakossági és üzleti fogyasztók biztonságos ellátása fenntartható, versenyképes és megfizethető energiával. A stratégiai menetrend öt átfogó prioritásra épül, ezek közé tartoznak egyebek mellett a munkahelyek, a növekedés, a versenyképesség, a polgárok védelme és szerepvállalásuk ösztönzése is. Az előretekintő klímapolitika fókuszpontjai a megfizethető energia a vállalatok és a háztartások számára, az energiabiztonság minden tagállamban, és a zöld energia a globális felmelegedés ellen.

Az energiauniónak integrált irányítási és ellenőrzési rendszerre van szüksége, amely biztosítja, hogy az európai, nemzeti és helyi szinten hozott intézkedések hozzájáruljanak a közös célok eléréséhez – áll a közleményben.

energiaoldal.hu – MTI