Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz az EU-ban

A lakossági fogyasztók földgáz átlagára 3,16 eurócent/kWh volt Budapesten az elmúlt hónapban, így a magyar fővárosban – holtversenyben Bukaresttel – a legolcsóbb volt a földgáz ára. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztusi árösszehasonlító vizsgálatából az is látszik, hogy a lakossági villamos energia átlagára továbbra is kedvezően alakult.

Budapest a 11,59 eurócent/kWh átlagárral a harmadik legolcsóbb helyen állt a 29 ország áramköltségeit összevető rangsorban.

forrás: MEKH

hirdetés

Nemzetközi kitekintésben azt láthatjuk, hogy Berlinben és Koppenhágában volt a legmagasabb a lakossági fogyasztók villamos energia átlagára. A német fővárosban 32,41 eurócent, Dániában pedig 29,10 eurócent kilowattóránként (kWh), vagyis közel háromszor került többe ezekben a városokban mint Budapesten, de Pozsonyban is bő egyharmadával, Bécsben pedig bő kétharmadával kell többet fizetniük a lakossági fogyasztóknak.

Amennyiben a lakossági fogyasztók földgáz átlagárait vesszük szemügyre a Hivatal megbízásából készült felmérésben, a svéd főváros mutat kiugróan magas értéket. Stockholmban majdnem nyolcszor került többe a földgáz (24,98 eurócent/kWh) mint az első helyen álló Budapesten. A környező országokat nézve Pozsonyban másfélszer annyit, míg Bécsben majd két és egyharmaddal kell többet fizetniük a lakossági fogyasztóknak.

A MEKH legfrissebb nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata letölthető a Statisztika rovatban.

energiaoldal.hu