Magyarországon duplájára nőtt, Európában 40 százalékkal nőtt a levegő-víz hőszivattyúk értékesítése 2022-ben

A levegő-víz hőszivattyúk értékesítése Magyarországon tavaly a 2021-es duplájára, mintegy 15 ezerre nőtt, Európában 40 százalékkal, 3 millióval emelkedett – hangzott el a Magyar Hőszivattyú Szövetség konferenciáján szerdán Budapesten a szövetség közleménye szerint.

Kiss Pál, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint elmondta, hogy Magyarországon a lakóingatlanok 15 százalékában alkalmaznak valamilyen hőszivattyút. „Az igényeket jól mutatja, hogy 37 000 lakossági igénylés érkezett a hőszivattyúkra szabott H-tarifára 2021-ben, 2022-ben ez becslésünk szerint jelentősen magasabb szám lesz” – tette hozzá.

fürdőszoba

Az elnök kiemelte: 2022-ben a magas gázárak ösztönözték a kereslet megugrását a modern, vizes hőszivattyú-készülékek iránt, amelyek nem csupán az új építéseknél jelenthetnek megoldást, hanem a felújításoknál is alkalmazhatók.

Thomas Nowak, az Európai Hőszivattyú Szövetség főtitkára arról számolt be, hogy az EU-ban telepített, mintegy 20 millió hőszivattyú csaknem15 százalékát tavaly értékesítették. 2021-ben a bővülés 34 százalékos volt, így az elmúlt két évben duplájára nőtt az értékesített darabszám.

hirdetés

A hőszivattyúk mintegy felét három országban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban adták el, a megnövekedett igények miatt gyakran több hónapot is várni kell egy-egy berendezésre. A legnagyobb értékesítés-növekedést 124 százalékkal Belgium könyvelheti el, de Csehországban is 106, Lengyelországban pedig 94 százalékkal több hőszivattyút adtak el, mint egy évvel korábban. A legtöbb készüléket – mintegy 600 000 hőszivattyút – Franciaországban értékesítették.

Ismertetése szerint az Európai Unióban a hőszivattyúk biztosítják az ingatlanok 15 százalékának fűtését. A főtitkár szerint az Unió céljainak eléréséhez 2025-ig meg kell duplázni a jelenlegi hőszivattyúk számát, majd 2029-ig ismét kétszeresére kell növelni azt; ebbe beletartoznak a levegő-levegő hőszivattyúk, vagyis a hűtő-fűtő klímák is.

A hőszivattyúk nem csupán a karbonsemlegesség eléréshez nyújtanak jelentős segítséget, hanem gazdaságilag is jelentős potenciált képviselnek. Thomas Nowak szerint Európában 170 helyszínen folyik hőszivattyúgyártás, összesítve mintegy 14,5 milliárd euró értékű forgalmat generálva – írták a közleményben.

A tavaly Európában eladott 3 millió hőszivattyú becslések szerint mintegy 40 terawattóra (TWh) fosszilisenergia-megtakarítást jelent, és csaknem 8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesíti a légkört.

energiaoldal.hu – MTI